Darbe Sanığının 'Halisdemir' Örneğine Avukatlardan Tepki

Eski 6'ncı Motorlu Piyade Alay Komutanı Gazneli’nin savunması sırasında şehit Ömer Halisdemir’i örnek vermesine müşteki avukatları tepki gösterdi Avukat Selçuk Kar: “Örnek olarak şehit Halisdemir’i vermenizin bende bir tiksinti oluşturduğunu belirtmek zorundayım. Sizin isminizin ancak ve ancak Semih Terzi ile yan yana anılması gerektiği kanatindeyim”

Fetullahçı Terör Örgütünün (FETÖ) 15 Temmuz'daki darbe girişimine ilişkin açılan İstanbul'daki “ana darbe davası" kapsamında tutuklu yargılanan eski 6'ncı Motorlu Piyade Alay Komutanı Nebi Gazneli’nin savunması sırasında emre itaat konusunda şehit Ömer Halisdemir’i örnek göstermesine müşteki avukatları tepki gösterdi.

Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi karşısında yapılan binadaki büyük salonda İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nce görülen duruşmada savunma yapan Gazneli'nin savunmasının tamamlanmasının ardından çapraz sorgusuna geçildi.

Gazneli’nin savunması ve çapraz sorgusu sırasında zaman zaman şehit Ömer Halisdemir’in kendisine gelen emirle darbeci Semih Terzi’yi öldürmesini örnek göstermesine müşteki avukatları tepki gösterdi.

Müşteki avukatlarından Selçuk Kar, sanığı, yer yer sabırları zorlayan ve dinleyicilerin zekasına hakaret etme cüretine rağmen dinledikklerini belirterek, Gazneli’nin savunmasının başında kendisini Türk ordusunun şerefli bir subayı olarak tanıttığını hatırlattı.

Gazneli’nin savunmasında örnek olarak da şehit Ömer Halisdemir’i gösterdiğini dile getiren Kar, "Örnek olarak şehit Halisdemir’i vermenizin bende bir tiksinti oluşturduğunu belirtmek zorundayım. Sizin isminizin ancak ve ancak Semih Terzi ile yan yana anılması gerektiği kanatindeyim." ifadesini kullandı.

Avukat Kar, sanığın, 6. Alay Komutanı olarak emirleri diğer sanıklardan Müslüm Kaya’dan aldığının anlaşıldığını vurgulayarak, "Yüksek profilli askerden çok düşük profilli bir subay görüntüsü çizdiğiniz görünüyor. Müslüm Kaya’nın sizi kullandığı, bütün emirleri yer yer sizin vasıtanızla verdiği, bizzat olaya müdahil olduğu görülüyor. Müslüm Kaya, ifadesinde WhatsApp’taki mesajlarını sizin yazmış olduğunuzu belirterek, sizi ele vermekten de çekinmediği görülüyor. Bu durumda Müslüm Kaya tarafından kullanıldığnıız ve düşük profilli bir darbeci olduğunuzu düşünüyor musunuz?" diye sordu.

Sanık Gazneli de Kaya’nın ifadelerini kabul etmediğini belirterek, kendisinden önceki Alay Komutanı olan Kaya'nın danışman olarak fikrini aldığını savundu.

Müşteki avukatlarından Necip Kibar da Halisdemir’in şehit olacağını bile bile kendisine verilen görevi yerine getirdiğini vurgulayarak, "Siz onun ismiyle kendi isminizi yan yana getirmekle haya etmiyor musunuz?" diyerek tepki gösterdi.

Gazneli de bunun üzerine savunmasında, örnek olduğu düşüncesiyle Halisdemir’in ismini verdiğini belirterek, başka bir amacının olmadığını öne sürdü.

- “Darbe yapacağınızı bilseydim, gitmezdim”

Çapraz sorgu sırasında tutuklu sanıklardan eski 3. Kolordu Komutanı Korgeneral Erdal Öztürk, sanık Gazneli’ye izinli olmasına rağmen darbe girişimini öğrendikten sonra altındaki tümen komutanını 3 kere aradığını belirterek, "O da 3 kere beni aradı. Siz üstünüz olan tümen komutanını aradınız mı?" diye sordu.

Bu soruya "Hayır" yanıtını veren Gazneli’ye, Öztürk, "Genelkurmay Harekat Merkezi'nden bir binbaşının aradığını söylediniz. Normal şartlarda başka bir birim size emir veremez. Verse dahi bunu üstünüzle paylaymanız gerekir. Siz, ‘paylaşmadım’ diyorsunuz.” dedi.

Erdal Öztürk’ün, “Darbe girişimi ilk öğrendiğimde televizyonlara bağlanarak kışla dışına çıkan birliklerin derhal kışlalarına dönmesini, içerideki birliklerin de dışarı çıkmamaları emrini verdim. Bunu duydunuz mu?” sorusuna Gazneli, "O sırada televizyon izlemiyordum, duymadım.” yanıtını verdi. Bunun üzerine Öztürk, “Bunu tahmin ettiğim için emrimi yazılı hale getirip, tüm birimlere gönderttim. Hatta darbeye karşı ilk yazılı emri ben verdim.” ifadesini kullandı.

Sanık Öztürk’ün sorularına tepki gösteren Nebi Gazneli’nin, “Siz de neden Antalya’ya Side’ye gittiniz de oradan yönetmeye çalıştınız?” demesi üzerine Öztürk, “Darbe yapacağınızı bilseydim gitmezdim. Size de bu darbeyi yaptırmazdım.” cevabını verdi.

Mahkeme heyeti, sanık Nebi Gazneli’nin çapraz sorgusunun tamamlanmasının ardından duruşmayı yarına erteledi.

Kaynak: AA