'Avrodaki Pozitif Hava Dağılıyor'

Sentix, avronun yıl başından bu yana dolar karşısında yaklaşık yüzde 12 değer kazandığı ancak şimdi yatırımcıları kontrpiyede bırakabilecek ters bir eğilim ortaya çıktığı uyarısında bulundu.

Piyasalara ilişkin çalışmalar yapan Frankfurt merkezli Sentix tarafından yapılan bir araştırmada, avronun yıl başından bu yana dolar karşısında yaklaşık yüzde 12 değer kazandığı ancak avroda yatırımcıları kontrpiyede bırakabilecek ters bir eğilimin ortaya çıktığı ifade edildi.

Sentix yaklaşık bin yatırımcının katıldığı ve yatırımcıların altı aylık piyasaya güvenini ölçen bir anketin sonuçlarını yayımladı.

Sonuçlara ilişkin yapılan açıklamada, yıl başından bu yana avronun, döviz piyasasındaki yıldızlardan biri olduğu belirtilirken, "Avro, dolar karşısında yaklaşık yüzde 12 değer kazandı. Ancak şimdi yatırımcıları kontrpiyede bırakabilecek ters bir eğilim ortaya çıkıyor.” ifadeleri kullanıldı

Avronun bu sene birçok yatırımcıyı şaşırttığı aktarılan açıklamada, yılın başında ABD Başkanı Donald Trump’ın politika gündeminin ABD dolarının değer kazanmasına yol açacağı beklentisi bulunduğu ve buna paralel olarak, yatırımcıların uzun süre ABD dolarında pozisyon aldığı bildirildi.

Ancak bu durumun yanlış gittiği, eylül ayında değiştiği aktarılan açıklamada, "Avro güçlü bir şekilde kazandı ve yatırımcılar esas olarak avroda uzun süre konumlandı. Ve bu önemli bir boyutta. Bu bir hataya dönebilir." ifadesi kullanıldı.

-"Yatırımcının temel güveni değişti"

Açıklamada, stratejik ön yargının, yani yatırımcının temel güveninin değiştiği belirtilen açıklamada, "Buna genellikle yatırımcıların sahip olduğu pozisyonların azalması eşlik eder. Bu mod değişimin nedeni çeşitli faktörler olabilir. Bir yandan FED gittikçe kısıtlayıcı hale geliyor ve faiz piyasalarını baskı altında tutuyor, diğer yandan, Trump vergi indirimleri konusunda ilerlemiş görünüyor." değerlendirmesi yapıldı.

Bu süreçte Almanya faktörünün de önemli olduğuna işaret edilen açıklamada, "Seçim sonrasında Almanya Başbakanı Angela Merkel'in zayıflığı, yeni koalisyonun zorlukları ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un planları avroya olan güveni güçlendirmeyebilir. Eskiden, bir Federal Meclis seçimi genellikle avro/dolar'da bir duraklamayı temsil ederdi. 2017'de durum muhtemelen yine böyle olacak." yorumunda bulunuldu.

Kaynak: AA