'Almanya Kendi Sorunlarını Örtbas Etmek İçin...'

Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik, “Almanya kendi sorunlarını örtbas etmek için Türkiye gündemini ayakta tutuyor” dedi.

'Almanya Kendi Sorunlarını Örtbas Etmek İçin...'
AB Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik, İspanya’nın başkenti Madrid’deki resmi temaslarının ardından basın toplantısı düzenledi.

İspanya’yla Türkiye’nin çok iyi ilişkileri olduğunu söyleyen Bakan Çelik, Elcano Royal Enstitüsü’nde konuştuğunu ifade ederek iş adamlarına AB sürecini anlattığını, İspanya Dışişleri Bakanı Alfonso Dastis ile bir araya geldiğini, Senato başkanını ziyaret ettiğini, Sosyalist ve Halkçı Partiden milletvekilleriyle bir araya geldiğini ve basın mensuplarıyla görüştüğünü ifade etti.



“İSPANYA’DAN ÇOK OLUMLU BİR YAKLAŞIM GÖRÜYORUZ”

İspanya basınından bazı eleştirileri takip ettiğini belirten Çelik, dostlardan gelen eleştirileri not ettiklerini ifade ederek, “Beraber çalışma irademizi ortaya koyuyoruz” dedi.

Bakan Çelik, “Önemli olan beraber çalışmak ve beraber ilerleyebilmektir. Türkiye’nin AB sürecinin ya da Türkiye’deki bazı gelişmelerin dostça ilerleme için mi eleştirildiği yoksa Türkiye’ye karşı şantaj yapılmak için mi kullanıldığı önemlidir. Biz bunun ayrıdındayız. İspanya’dan çok olumlu bir yaklaşım görüyoruz. İspanya öteden beri Türkiye’nin AB üyeliğini destekleyen bir ülke” dedi.



“İSPANYOL İŞADAMLARININ TÜRKİYE’YE YATIRIM YAPILMASI KONUSUNDA İSTEKLİ”

Elcano Enstütü’sünde soruları yanıtladığını belirten çelik, iş adamalarıyla bir araya gelindiğinde Türkiye’nin AB sürecini anlattığını söyledi.

Çelik, “Almanya’dan yükselen bazı seslerin Türkiye’ye yatırım yapılmasın dediği bir dönemde, İspanyol işadamlarının Türkiye’ye yatırım yapılması konusunda ne kadar istekli olduklarını ve şimdiye kadar Türkiye’ye yaptıkları yatırımlardan ne kadar memnun olduklarını gördüm. Tabi şöyle bir soru sordum. ‘Türkiye’de yatırımı olan herhangi bir İspanyol işadamının bir sorunu var mıdır. Herhangi bir engelle baskıyla karşılaşıyor musunuz. Hükümetimizin size yardım etmediği bir konu var mı’. Hiç kimse olumsuz bir şey söylemedi. Türkiye’de gayet iyi karşılandıklarını her türlü sorunlarının anında çözüldüğünü, Türkiye’de yatırım yapmaktan çok memnun olduklarını Türkiye’nin potansiyeline güvendiklerini ifade ettiler” şeklinde konuştu.

İspanya Senato Başkanı Pio Garcia-Escudero Marquez ile bir araya geldiklerini ifade eden Bakan Çelik, parlamentolar arası ilişkinin öneminden konuştuklarını belirtti.

Çelik, “Kendisi 2015 yılında Türkiye’yi ziyaret etmiş, kişisel vizyonu bakımından da Türkiye’yle ilişkilere önem veren birisi. Bizim meclis başkanımızı burada görmek istediklerini ifade etti.

Sayın meclis başkanımıza bu daveti ileteceğim” diye konuştu.



“ELEŞTİRİLEBİLECEK KONULARI BERABER AŞABİLECEK İRADEYE SAHİBİZ”

İspanya Dışişleri Bakanı Dastis ile de bir araya geldiğini ifade eden Bakan Çelik, “Çok kapsamlı bir görüşme yaptık. Öncelikle İspanya’nın Avrupa Birliği sürecimize verdiği desteğe teşekkür ettiğimizi söyledim. İspanya bizim gibi terörle mücadele konusunda ortak bir geçmişe ve deneyime sahip bir ülke. Bizi çok iyi anlıyorlar. Tabi karşılıklı olarak birbirimizi eleştireceğimiz konular var. Ama ortaklaştığımız konular o kadar fazla ki eleştirilebilecek konuları beraber aşabilecek iradeye sahibiz. Özellikle bu dönemde medeniyetler arası ittifakın daha da yükseltilmesi gerektiğini Cumhurbaşkanımızın buna verdiği özel önemi tekrar belirttim. DEAŞ’la tabii ki fiziki olarak mücadele ediliyor, etnik terörle fiziki olarak mücadele ediliyor. Ama esas olan bu terör örgütlerinin ideolojik cazibesini yok etmektir bunu kırmaktır” dedi.

Bakan Çelik sözlerine şöyle devam etti:

“Aramızda iş dünyası açısında yoğun bir işbirliği var. AB müzakerelerinin devam etmesi konusunda çok iyi bir iradeye sahipler. Bazı ülkelerin Türkiye’nin AB müzakereleri dondurulsun ya da askıya alınsın gibi tavırlarının son derece yanlış olduğunu söylüyorlar. Altını çizerek şunu söylüyorlar; Türkiye vazgeçilmez bir stratejik ortaktır, vazgeçilmez büyük bir Avrupa devletidir. Türkiye’yle daha çok işbirliği yapmayı teşvik ediyoruz şeklinde ifadelerde bulundular. Bütün görüşmelerimiz çok iyiydi. Son derece verimli üst düzey çok faydalı bir ziyaret olduğunu düşünüyorum.”

“DEMOKRATİK DAYANIŞMA KONUSUNDA SINIFTA KALMIŞ BİR PARLAMENTONUN TÜRKİYE’YE MÜZAKERELERİ KESELİM DEMESİ GAYRİ CİDDİ BİR YAKLAŞIMDIR”

AB parlamentosunun daha önce de Türkiye’yle müzakereleri askıya alalım şeklinde kararlar aldığını ifade eden Çelik, “Parlamentoların fıtratına aykırı bir karar aldı. Çünkü parlamentoların varlık sebebi konuşmaktır. Konuşarak işbirliği yaparak çözüm yolları bularak sorunları çözmek için parlamentolar kurulmuştur. Nitekim şunu unutmamak gerekir. Parlamentoların en büyük özelliklerinden bir tanesi demokrasi kültürünü desteklemek ve demokratik dayanışmayı arttırmaktır. Ama Avrupa Parlamentosu maalesef bir Avrupa devleti olan Türkiye’de gerçekleşen darbe girişimi sırasında içinde çok saygıdeğer parlamenterler varken Türkiye Büyük Millet Meclisinin bombalanması karşısında Türkiye yer bir dayanışma göstermemiştir. Halbuki olması gereken neydi, Avrupa parlamentosu bir demokrasi ekolü olarak adlandırılır. Dolayısıyla Avrupa Parlamentosundaki milletvekillerinin çok kalabalık heyetler halinde gelip savaş uçaklarına direnmiş Türk parlamentosuyla dayanışma içerisinde olması gerekirdi. Dayanışma kültürü konusunda demokratik dayanışma konusunda sınıfta kalmış bir parlamentonun iki de bir Türkiye’ye müzakereleri keselim demesi gayri ciddi bir yaklaşımdır” dedi.



“ALMANYA KENDİ SORUNLARINI ÖRTBAS ETMEK İÇİN TÜRKİYE GÜNDEMİNİ AYAKTA TUTUYOR”

Almanya’nın kendi sorunlarını örtbas etmek için Türkiye gündemini ayakta tuttuğunu ifade eden Bakan Çelik, “Merkel’le Schulz televizyon programına çıktılar seçimi konuşacaklar, 90 dakikanın neredeyse 60 dakikası Türkiye ve göçmenler hakkında. Cumhurbaşkanımız hakkında cümle kurmadan basında haber olamıyorlar. Gelinen nokta ne oldu. Her yerde söyledik Türkiye karşıtlığı size oy kaybettirir. Sonuçta bu şekilde 2. Dünya savaşından sonra neredeyse milletvekillerinin 3 de birinin Nazi bağlantısı olan bir partiyi parlamentoya soktular. Yani bütün bir Avrupa’daki kültürü tahrip ediyorlar. Biz Türkiye’yle nasıl konuşulacağı Türkiye’yle nasıl iş birliği kurulacağı konusunda Almanya’nın İspanya’yı örnek almasını isteriz. Şuan bunu İspanya’da olduğum için söylüyorum. İspanya’nın da eleştirdiği konular var. Ama bütün bunları pozitif eleştiri olarak ortaya koyuyorlar. Doğrusu budur” şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA