'AB Ülkeleri Arasında En Ucuz Doğalgaz Veren Ülkeyiz'

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, “Avrupa Birliği ülkeleri arasında haneye en ucuz doğalgaz tedarik eden birinci ülke konumundayız. Saniyede ikinci durumundayız. İnşallah ondada birinci olacağız” dedi.

'AB Ülkeleri Arasında En Ucuz Doğalgaz Veren Ülkeyiz'
İstanbul Sanayi Odası tarafından düzenlenen Enerji Verimliliği Ödül Törenine katılan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, önemli açıklamalarda bulundu. Enerji kaynakları açısından Türkiye’nin zengin bir ülke olmadığını belirten Bakan Albayrak, Türkiye’nin önündeki en önemli meselelerden biri olan dışa bağımlılığı azaltılması konusunda, en büyük enerji tüketicisi olan sanayimiz acısından büyük sorumluluk duyuyoruz. İşte bu sorumluluk çerçevesinde enerjimizi en doğru ve verimli şekilde kullanmamızı gerektiriyor. Bu açıdan israf edeceğimiz bir megabayt elektriğimiz, bir metreküp doğalgazımız, bir kuruş Türk liramız yok” şeklinde konuştu.

Sadece sanayi tesislerinin yoğun olduğu bölgelerde değil aynı zamanda OSB haricindeki bölgelerinde ihtiyaçlarını belirleyerek kısa, orta ve uzun vadeli yapılması gerekenleri belirledik. Sanayicilerimizin beklentilerinin başında gelen uygun maliyetli ve kesintisiz doğalgaz temini için adımlarımızı süratle attık. Dünyanın en büyük enerji gemimiz yolda bir iki güne gelecektir. Müthiş bir teknoloji, Türkiye’nin ikinci gemisi gaz basımı kapasitesinde özellikle sanayinin ihtiyacı olan bir adım attık” diye konuştu.



"5 YILLIK SÜREÇTE 30 MİLYARLIK YATIRIMI HAYATA GEÇİRECEĞİZ"

2016 yılı itibari ile AB ülkeleri arasında haneye en ucuz doğalgaz veren ülkenin Türkiye olduğunu belirten Bakan Albayrak, “Sanayide ise ikinciyiz. İnşallah onda da birinci olacağız. Konutlarda ise 28 AB ülkesi ortalamasının yarısından daha uygun rakamlar. Sanayide yüzde 27 daha ucuz doğalgaz temin ediyoruz. Geçtiğimiz sene devreye aldığımız projeler ardından çok hızlı rekor düzeyde kapasite artışları yaptık. Doğal gaz alanında olduğu gibi elektrik alanında da adımlar atarken hızlı çözümler üretmek için çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.

Bakan Albayrak, 15 senede elektrik alt yapısını üç katına çıkardık. Beylikdüzü, Hadımköy OSB elektrik sorunları için Esenyurt trafo merkezini, Beylikdüzü için de ilave mobil trafoyu devreye aldık. 2018’de devreye alacağımız Yakuplu ve Hadımköy trafo merkezleri ile sorunları çözeceğiz. Çatalca’da bu yıl devreye aldığımız trafo merkezi ile sorunları ortadan kaldırdık. Özel sektör aracılığı ile TEYAŞ’la 18 milyar TL ve TEDAŞ’larla birlikte 12+18 Milyar yatırımla 5 yıllık süreçte 30 milyarlık yatırımı Türkiye çapında hayata geçireceğiz. Bölgenin elektrik arz güvenliğini teminat altına alacak uzun soluklu çalışmalarla ilgili süreci de başlattık” dedi.

Bakan Albayrak, yaptığı konuşmanın ardından Enerji Verimliliğinde başarı gösteren firmaların temsilcilerine plaket verdi.

(Mehmet Altunışık/İHA)
Kaynak: İHA