29 Eylül Dünya Kalp Günü'nde Kalbinizi Ödüllendirin

Eskişehir Halk Sağlığı Müdür Vekili Uzm. Dr. Aslı Melek Zeytin, 29 Eylül Dünya Kalp Günü münasebetiyle kalp ve damar hastalıkları ile ilgili önemli uyarılarda bulundu.

29 Eylül Dünya Kalp Günü'nde Kalbinizi Ödüllendirin
Kalp ve damar hastalıklarının başlıca ölüm nedenlerinden olduğunu belirten Eskişehir Halk Sağlığı Müdür Vekili Uzm. Dr. Aslı Melek Zeytin, dünyada kalp ve damar hastalıklarının başlıca ölüm nedenleri arasında yer aldığını belirtti.

Dr. Zeytin, "Ülkemizde 2013 yılında ölen her beş kişiden ikisinin kalp-damar hastalığına bağlı nedenlerden öldüğü saptanmıştır. Her yıl 29 Eylül Dünya Kalp Günü kapsamında kalp sağlığına dikkat çekmek, kalp ve damar hastalıklarından korunmak, kalp sağlığını korumak ve erken tanıya destek amaçlı halkımızı bilgilendirmek önem taşımaktadır. Kalp ve damar sağlığı, genetik özelliklerin yanı sıra beslenme ve yaşam tarzı ile doğrudan ilgilidir. Sağlıksız beslenme, şişmanlık, alkol, sigara, hava kirliliği, hareketsiz bir yaşam ve stres kalp ve damar sağlığını olumsuz etkiler. Sağlıksız beslenme ve yetersiz fiziksel aktivite etkisiyle bireylerde kan basıncında yükselme, kan şekeri yüksekliği, kan lipidlerinde yükselme, fazla kilo veya obezite görülür. Birey, aile ve toplum için ağır maddi manevi kayıplara yol açan kalp ve damar hastalıklarından korunmak ancak sağlık uyarılarının dikkate alınarak, sağlıklı yaşam tarzının benimsenmesiyle mümkündür. 40 yaş üstü her birey için kalp ve damar hastalıkları kapsamında riskin hesaplanması ve varsa davranışsal risk faktörlerine uygun müdahaleler ile kalp krizi, inme ve kalp yetmezliğini önleyebilecek tedbirlerin alınması önerilir. Sağlıklı beslenme, hazır gıdalar yerine taze besinlerin tercih edilmesi, aşırı tuz, şeker ve yağ kullanımının önüne geçilmesi, düzenli sağlık kontrolleri ve düzenli fiziksel aktivite yapılması, kan değerlerine dikkat edilmesi kalp sağlığını koruma önlemleri arasındadır. Ayrıca tütün ve alkolden uzak durmak, hayata karşı iyimser olmak, aile ve çevre ile kaliteli zaman geçirmek, uyku düzenini kontrol altında tutmak da önemlidir. Kalp sağlığımızı korumak sevdiklerimizle daha uzun ve sağlıklı yaşamak için harekete geçelim. Doğal, katkısız sağlıklı beslenelim, fiziksel aktivite yapalım, sigara ve alkolden uzak duralım" dedi.

Kaynak: İHA