Zor Zamanların Kahramanları Açıklaması İtfaiyeciler

Yangından trafik kazalarına, patlama ve göçükten sel, fırtına, deprem, çığ gibi doğal afetlere, hayvan kurtarmadan parmakta sıkışan yüzüğü çıkarmaya kadar birçok olaya müdahale eden itfaiyeciler, ihtiyaç duyulduğunda doktorla ameliyata dahi giriyor Fırat'tan Amanoslar'a kadar geniş bir sorumluluk sahasına sahip olan Gaziantep itfaiyesi, gelen ihbarlar için ortalama 15 saniyede komuta merkezinden çıkış yaparak insanların yardımına koşuyor Vardiya değişimlerini 'itfaiyeci duası' ile gerçekleştiren 'yangın savaşçıları', zinde kalmak için de sürekli spor yapıyor Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı Yılmaz: 'Acil durumların olduğu yerlerde daima itfaiye vardır'.

İBRAHİM HALİL ÇEKİCİ - Yangından trafik kazalarına, patlama ve göçükten sel, fırtına, deprem ve çığ gibi doğal afetlere, hayvan kurtarmadan parmakta sıkışan yüzüğü çıkarmaya kadar birçok olaya müdahale eden itfaiyeciler, ihtiyaç duyulduğunda doktorla ameliyata dahi giriyor.

Mesaileri sırasında yaşanabilecek olaylara karşı daima hazır kıta bekleyen itfaiyeciler, zor zamanlarda tüm imkanlarını seferber ederek insanların yardımına koşuyor.

Fırat'tan Amanoslar'a kadar geniş bir sorumluluk sahasına sahip olan Gaziantep itfaiyesinin ekipleri, gelen ihbarlar için ortalama 15 saniyede komuta merkezinden ayrılıyor.

Vardiya değişimlerini "itfaiyeci duası" ile gerçekleştiren "yangın savaşçıları", zinde kalmak için de sürekli spor yapıyor.

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı Cafer Yılmaz, İtfaiye Haftası dolayısıyla AA muhabirine, çalışmaları hakkında bilgi verdi.

Komuta merkezinde 10 hatlı ihbar telefonlarının bulunduğu ve bütün konuşmaların kayıt altına alındığını anlatan Yılmaz, başı dara düşen herkesin kendilerini aradığını söyledi.

"İtfaiye" denildiğinde akıllara sadece yangın geldiğini dile getiren Yılmaz, şöyle konuştu:

"Görevlerimiz arasında depremden tutun da su altı arama kurtarmaya, trafik kazalarından patlama ve göçüklere, enkazdan, sarp kayalıklardan, mağara ve kuyulardan kurtarmaya, sel, fırtına, deprem, çığ gibi doğal afetlerde arama kurtarmadan, evcil ya da vahşi hayvanları kurtarmaya, parmakta sıkışan yüzüğü, vücuda saplanan metal parçaları çıkarmadan doktorla ameliyata girmeye kadar sıra dışı müdahaleler de var. Arkadaşlarımız zaman zaman kıyma makinesine eline kaptıran, vücuduna demir çubuk saplanan kişilerin ameliyatlarına girerek doktorlara yardımcı oluyorlar. Acil durumların olduğu yerlerde daima itfaiye vardır."

Yılmaz, vatandaşların bilgilendirilmesi ve bilinçlendirilmesi adına eğitimler de düzenlediklerini ifade ederek, "Gaziantep itfaiyesi olarak bir kadın bir erkek itfaiyecimizden kurduğumuz mobil eğitim timi vatandaşın ayağına gidiyor. Özellikle sonbahar aylarında hem soba kullanımı ile ilgili hem de yangın konusunda uyarılarımızı yapıyor, eğitimler veriyoruz." dedi.

- İlk yardım hayat kurtarıyor

Kendisini en çok etkileyen olayın, ilk yardım eğitimi bulunan arkadaşlarının evde unutulan ve solunum yetmezliği çeken bir çocuğu hayata döndürmesi olduğunu anlatan Yılmaz, şöyle konuştu:

"Bir evde çocuk unutuluyor ve solunum yetmezliği çekiyor. Kapıyı açtığımızda çocukla karşılaştık. Suni teneffüs ve kalp masajıyla onu hayata döndürmeyi başardık. Bu bizim için muazzam bir şey. Aldığımız eğitimin, gayretin böyle bir yansıması benim hafızamda en çok yer eden bir olay. Burada ilk yardım eğitiminin küçücük bir çocuğu hayata bağladığını görüyoruz."

- "Park kültürünü geliştirmeliyiz"

Yılmaz, olaylara müdahale sırasında adeta zamanla yarıştıklarına vurgu yaparak, şöyle devam etti:

"Göreve giderken trafikteki veya yolda hareket halindeki araçlar bize çok hızlı yol vermeliler. Vatandaşlarımız araçlarını olası acil durumları düşünerek park etmeliler. Böyle aksilikler olmadığı sürece biz itfaiyeciler olaylara zamanında müdahale ediyoruz. Park kültürünü geliştirerek olası acil durumlar için ekiplere kolaylık sağlamalıyız. Vatandaşlarımız duyarlı ama yine de gerek yol verirken gerek park ederken bu konuda vatandaşlarımızdan biraz daha duyarlı olmalarını bekliyoruz."

- İkisi kadın 370 personelle hizmet veriyoruz

İkisi kadın 370 personel ve 55 araçla hizmet verdiklerini anlatan Yılmaz, 16 ilk müdahale arazözü, 7 çok maksatlı çift kabinli itfaiye aracı, 1 deprem kurtarma, 6 kurtarma ve ilk müdahale aracı, 10 merdivenli itfaiye aracı, 5 dar alan tipi ilk müdahale aracı, 6 su takviye aracı, 2 sel baskınına müdahale ve mobil solunum tüpü aracı, 2 su altı arama kurtarma aracıyla hizmet sunduklarını sözlerine ekledi.

- 64 metrelik kurtarma merdivenli itfaiye aracı

Teknik Şube Müdürü Alpay Canözer ise envanterlerinde bulunan en önemli aracın, 64 metrelik merdivene sahip itfaiye aracı olduğunu anlattı.

Bu aracın 440 beygir gücünde, 38 ton taşıma kapasitesine sahip ve 64 metrelik kurtarma merdiveni bulunduğunu dile getirerek, "Aracımızı olay yerine vardıktan sonra 1 dakika 55 saniyede açılıp 64 metreye yükseliyor. Yaklaşık 10 dakika içinde 12 kişiyi 64 metre yükseklikten aşağıya indirebiliyoruz. Bu aracın diğer bir özelliği ise sıfırın altında 18 derecede kurtarma yapabiliyor."

Kaynak: AA