Türk Konseyi-UNOSSC Ortak Raporu Tanıtıldı

Raporda, GüneyGüney İş Birliği mekanizması çerçevesinde Türk Konseyinin faaliyetleri ele alındı.

Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi (Türk Keneşi-Türk Konseyi) ile Birleşmiş Milletler Güney-Güney İş Birliği Ofisi (UNOSSC), BM Genel Kurulu marjında "Eylem Halinde Güney-Güney" başlıklı ortak raporun tanıtım toplantısını düzenledi.

Türk Konseyinden yapılan açıklamaya göre, BM 72. Genel Kurulu kapsamında 25 Eylül'de New York'ta düzenlenen toplantıyla Türk Konseyi ile UNOSSC'nin, "Eylem Halinde Güney-Güney: Türk Konseyi Bölgesel ve Küresel Kalkınmayı Teşvik Etmek için Güney-Güney İş Birliğini Nasıl Kullanmaktadır” başlıklı ortak raporu tanıtıldı.

Toplantıya, BM Medeniyetler İttifakı Yüksek Temsilcisi Nassir Abdulaziz Al-Nasser, Türk Konseyi üye ülkelerinin BM nezdindeki daimi temsilciliklerden üst düzey yetkililer, diğer BM misyon temsilcileri ve BM kuruluşlarında çalışanlar katıldı.

Toplantıda, Türk Konseyi Genel Sekreteri Büyükelçi Ramil Hasanov, BM Genel Sekreterinin Güney-Güney İşbirliği Temsilcisi ve BM Güney-Güney İşbirliği Ofisi Direktörü Jorge Chediek, BM Genel Sekreter Yardımcısı ve BM Kalkınma Programı (UNDP) Başkan Yardımcısı Cihan Sultanoğlu konuşma yaptı.

Güney-Güney iş birliği yaklaşımının "2030 Sürdürülebilir Kalkınma Gündemi"ne ulaşmadaki önemine vurgu yapılan toplantıda, Türk Konseyinin bu alanda gerçekleştirdiği çalışmaları özetlendi.

Açılış konuşmasında Hasanov, Türk Konseyinin Güney-Güney iş birliği aracılığıyla gerçekleştirdiği faaliyetler hakkında katılımcılara bilgi verdi.

Bütüncül yaklaşım sergileyen ortak raporu, “Konseyin Güney-Güney iş birliği anlayışı aracılığıyla yürüttüğü faaliyetlerin gerçek özeti" olarak nitelendiren Hasanov, bu doğrultuda raporda turizm, gümrük ve diplomasi alanlarındaki çalışmalardan söz etti.

Hasanov, Türk Konseyinin, BM Kalkınma Programının (UNDP) sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşmak için gösterdiği çabaları da anlattı.

Chediek de Türk Konseyi gibi bölgesel örgütlerin, sosyo-ekonomik, tarihi ve dil bağını paylaşan ülke ve halkları bir araya getirmesiyle 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Gündemi'ne önemli katkı sağladığını kaydetti.

Kapanış konuşmasını yapan Sultanoğlu da Güney-Güney iş birliğinin UNDP için teorik bir alan olmaktan çıkarak örgütün tüm faaliyetlerin içine entegre edildiğinin altını çizdi. Sultanoğlu, UNDP, UNOSSC ve Türk Konseyinin BM Genel Kurulu çerçevesindeki bu tür etkinliklerini düzenli olarak sürdürmesi çağrısında bulundu.

Hükümetler arası bir kuruluş olan Türk Konseyi, bölgede ve üye ülkeler arasında ilişkilerin derinleştirilmesi ile dayanışmanın pekiştirilmesini hedefliyor.

1974'te kurulan UNOSSC, Güney-Güney ve üç taraflı iş birliğinin küresel çapta ve BM nezdinde desteklenmesiyle koordine edilmesini amaçlıyor.

Türk Konseyi ve UNOSSC, aralarındaki mevcut yakın ilişkileri daha da geliştirmek için geçen yıl mutabakat zaptı imzaladı.

Bu çerçevedeki ortak çalışmalar kapsamında, güney tarafında kanıtlanmış geliştirme çözümlerini sergilemek ve paylaşmak üzere her yıl UNOSSC tarafından çeşitli ülkelerde düzenlenen "Küresel Güney Güney İş Birliği Geliştirme (GSSD) Expo" organizasyonu, bu yıl Türkiye'nin ev sahipliğinde 27-30 Kasım'da Antalya'da gerçekleştirilecek.

- Rapordan

Raporda, "2030 Sürdürülebilir Kalkınma Gündemi” doğrultusunda ve Güney-Güney İş Birliği mekanizması çerçevesinde Türk Konseyinin faaliyetleri ele alındı.

Türk Konseyinin turizm, gümrük ve diplomasi alanlarındaki çalışmalarının da anlatıldığı raporda, konseyin Güney-Güney İş Birliği çerçevesindeki tecrübelerinden diğer bölgesel örgütlerin de yararlanabileceği kaydedildi.

İş birliğinin öncelikle karşılaşılan somut zorlukların çözümüne yönelik istişarelerle geliştirilmesi gerektiğine işaret edilen raporda, Türk Konseyinin de bu çerçevede her sene belirlediği özel bir konu üzerine üye ülkelerin bilgi paylaşımı ve kapasite geliştirmesi yoluyla iş birliğinin pekiştirildiği belirtildi.

Son olarak, 2030 Gündemi’ne ulaşmak için, hem bölgede hem de diğer aktörlerle ortaklık kurmanın önemine dikkat çekilen raporda, bu kapsamda Türk Konseyinin uluslararası örgütler, akademik camia ve özel sektörle yürüttüğü başarılı ortaklıklara atıfta bulunuldu.

Raporda, "Türk Konseyi, Güney-Güney ve üç taraflı iş birliğine ilişkin üye ülkeler çapında ve ötesinde farkındalığın artırılması konusunda aktif rol oynayan eşsiz bir pozisyona sahip.” ifadelerine yer verildi.
Kaynak: AA