Türk Kızılayı İle Myanmar Kızılhaçı İş Birliği Yapacak

Türk Kızılayı ile Myanmar Kızılhaçı arasında Myanmar'ın Arakan eyaletinde yaşanan insani krizin üstesinden gelinebilmesi ve yardımların bölgeye ulaştırılabilmesi için iş birliği anlaşması imzalandı Türk Kızılayı Genel Başkanı Kınık: 'İlk etapta Arakan'da 10 bölgede yardım depoları, nakliye araçları ve yardım dağıtım ağı kurulmasına yönelik yaklaşık 1,5 milyon liralık altyapı desteği ile başlıyoruz'.

Türk Kızılayı ile Myanmar Kızılhaçı (MRCS) arasında Myanmar'ın Arakan eyaletinde yaşanan insani krizin üstesinden gelinebilmesi ve yardımların bölgeye ulaştırılabilmesi için iş birliği anlaşması imzalandı.

Türk Kızılayı Genel Başkanı Kerem Kınık, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kızılayın, Arakan'da 25 Ağustos'tan bu yana devam eden olaylardan dolayı Bangladeş'e sığınan Arakanlı Müslümanlara insani yardım sağladığını belirtti.

Kınık, "Bununla birlikte, insani yardımları Myanmar'a da ulaştırmaya karar verdik ve mesajımızı Myanmar Kızılhaçı aracılığıyla yetkililere ilettik." dedi.

Kızılayın, Arakan eyaletinde ağustosta başlayan olaylarının ardından bölgeye yardım ulaştırmak için MRCS'ye teklif götürdüklerini ifade eden Kınık, teklifin olumlu karşılanmasının ardından anlaşma zemini yakaladıklarını ve iş birliği anlaşması imzaladıklarını söyledi.

Kınık, 3 yıl süreli anlaşma kapsamında Kızılay tarafından MRSC'ye kapasite artırıcı destek sunulacağına ve Kızılay personelinin de projelerin uygulanması için Myanmar'da çalışabileceğine dikkati çekerek, "İlk etapta Arakan'da 10 bölgede yardım depoları, nakliye araçları ve yardım dağıtım ağı kurulmasına yönelik yaklaşık 1,5 milyon liralık altyapı desteği ile başlıyoruz." diye konuştu.

Myanmar ziyaretinden önce Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) ile birlikte Bangladeş'te Arakanlılara yönelik kamp kurmak için incelemelerde bulunduklarını dile getiren Kınık, Arakan'daki olayların ardından Bangladeş'e geçen Arakanlı Müslümanların yerleştiği Cox's Bazar kentinde kalıcı kamplar inşa etmek için hazırlık çalışmalarının devam ettiğini anlattı. Kınık, kalıcı tesislerin Arakanlılar ülkelerine döndükten sonra Bangladeşliler tarafından kullanılmasını hedeflediklerini sözlerine ekledi.

Myanmar'dan hareket edenler, dağlık bölgelerden, Naf Nehri veya deniz üzerinden Bangladeş'e geçiyor.

Bangladeş'e 25 Ağustos'tan bu yana 480 bin Arakanlı Müslüman ulaştı.
Kaynak: AA