Türk Kızılay'ından Kan Bağışçılarına Bronz Madalya

Türk Kızılay'ı Ege Bölge Kan Merkezi Müdürülüğü,10 kez üst üstte kan bağışında bulunan 2 bin 346 bağışçısına bronz madalya verdi.

Fuar Kültürpark'ta bulunan İsmet İnönü Sanat Merkezi'nde düzenlenen törende konuşan Türk Kızılay'ı İzmir Kan Bağış Merkezi Müdürü Burak Yurdakul, Türk Kızılay'ının 17 Bölge Kan Merkezi, 65 Kan Bağış Merkezi ve mobil kan bağış birimleri aracılığıyla Türkiye'nin kan ihtiyacının büyük büyük bir bölümünü karşıladığını söyledi.

Kızılay'ın 2000-2005 yılları arasında afet organizasyonunu tamamladığını anlatan Yurdakul, "Ulusal Güvenli Kan Temini programı 2005 yılında başladı.

Vatandaşlarımız ilk yıl İzmir'de 30 bin, Ege Bölgesi'nde 60 bin, Türkiye'de ise 300 bin ünite kan bağışladı. 2017 yılında ise bu rakamlar İzmir'de 140 bine, Ege Bölgesi'nde 350 bine tüm ülkemizde ise 2 milyon 150 bin üniteye ulaştı." dedi.

Yurdakul, bağışçıların düzenli kan bağışları sayesinde Ege bölgesinde bulunan 132 hastanenin kan ihtiyacının yüzde yüzünün karşıladıklarını, Ege ve Dokuz Eylül Üniversitelerinin ise kan ihtiyacının karşılanması konusunda şimdilik yüzde 50'sini karşılayabildiklerini, bağış rakamlarının artmasıyla beraber tümünü karşılamak istediklerini söyledi.

Kan bağışçılarımızın sayısının hızla artmasıyla beraber Sağlık Bakanlığı'nın Türk Kızılay'ı ile birlikte "Kemik İligi Bankası" açma kararı aldığını vurgulayan Yurdakul, şunları kaydetti:

"Türkiye'nin, kemik iliği bankası yoktu. Sağlık Bakanlığımız ülkemizde kan bağışında bulunan insanları görünce 2014 yılının ikinci yarısında bu önemli projeyi Türk Kızılay'ı ile beraber hayata geçirdi. O kadar güzel bir noktaya geldik ki o yıldan bu yana Ege Bölgesi'nde 35 bin, Türkiye genelinde ise 250 bin kişi kök hücre bağışında bulundu. Ülkemizde kemik iliği bekleyen 450 hastamız nakil oldu. Bunların yüzde 80'ni çocuk ve bebek oluşturuyor. Eskiden bu konuda da dışa bağımlıydık."

Yurdakul, Türk Kızılay'ının kan bağışı dışında halkından aldığı desteklerle 1 milyon mülteciyi kamplarda, Filistin, Arakan gibi zulme uğrayan ülkelere ise bizzat giderek Türk halkının yardımlarını götürdüğünü sözlerine ekledi.

Yurdakul'un konuşmasının ardından 10 kez üst üstte kan bağışında bulunan bağışçılara bronz madalyaları takdim edildi.

Kaynak: AA