Sivas Engereği Koruma Altına Alınıyor

Nesli tükenme tehlikesi altındaki Sivas engereği koruma altına alınıyor.

Sivas Engereği Koruma Altına Alınıyor
Türkiye’de yaşayan nesli tükenme tehlikesi altındaki endemik türler arasında yer alan Sivas engereği (beyaz bantlı dağ engereği) Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan tür eylem planı ile koruma altına alınıyor.

Konuyla ilgili olarak bugün Sivas’ta Milli Parklar 15. Bölge Müdürlüğü tarafından bir çalıştay düzenledi.

Çalıştayda türün korunması için yapılan 3 aylık saha çalışması neticesinde yapılan tespitler katılımcılarla paylaşıldı.

Zehirli ama zararsız

Konuyla ilgili açıklama yapan Proje Koordinatörü, Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Kerim Çiçek, koruma altına almak istedikleri Sivas engereğinin zehirli ama zararsız bir tür olduğunu belirterek, “Sivas engereğinin tür eylem planı çalışmaları kapsamında 3 ay süren bir saha çalışmamız oldu. 2018-2022 yılları arasında bu türün popilasyonun sürdürebilirliğine yönelik faaliyetler geliştirdik. İlk kez Sivas’ta gözlenen bu tür diğer çevre illerde de yaşamaktadır. En yoğun bulunduğu yer Sivas. Genelde yamaçlarda yaşayan bir tür. Boyu 80 cm’ye kadar uzayabiliyor. Gri gövde üzerinde 30-35 beyaz bant, siyah çizgilerle işli bir görüntüye sahip. Sırt tarafında turuncu lekeler görmek mümkün. Zehirli bir tür ama insana zarar vermeyen bir yapısı var. Kaçıp giden türlerden. Besinimiz ortak değil” dedi.



Yaşam alanları tahrip ediliyor

Çiçek, türün karşı karşıya bulunduğu tehditlerin başında yaşam alanlarının tahrip edilmesinin geldiğini söyledi.

Çiçek, “Bu tür yaşam alanlarının tahrip edilerek parçalanması, bilimsel amaçlı toplanmaları, evcil hayvan olarak toplatılması neticeleri ile türün popülasyonu tehlike altında. Bununla ilgili bazı çalışmalar yaptık. Tarımsal faaliyetlerde yapılması gerekenler, habitatın korunması, avcılıkla ilgili alınabilecek tedbirleri belirlemeye çalıştık. Ayrıca bu türün bayancı bilim adamları ve meraklılar tarafından kanunsuzca toplanmasını engellemek için Milli Parklar ile ortak faaliyetler geliştirdik. İklim değişikliğinin tür üzerindeki olumsuz etkilerini azaltmaya yönelik de faaliyetler belirledik” diye konuştu.

Kaynak: İHA