Odunpazarı'ndan Örnek 'Dijital Arşiv Kompleksi'

Eskişehir’de Odunpazarı Belediyesi tarafından arşiv sorunu ve proje, dosya gibi önemli kayıtların kaybolma ya da bulunamama riski adına Dijital Arşiv Kompleksi kuruldu.

Odunpazarı'ndan Örnek 'Dijital Arşiv Kompleksi'
Odunpazarı Belediyesi Başkanı Kazım Kurt’un basın mensuplarına tanıtımını yaptığı Dijital Arşiv Kopleksi’nde belediyeye ait tüm müdürlüklerin kayıtları tutulacak. Yangına ve sele karşı dayanıklı, raylı dolaplar içerisinde muhafaza edilen dosya ve evraklar, 1969 yılından bu yana kayıt altına alınmaya başlandı. Arşiv görevlilerin yaşadığı sorunları ortadan kaldıracak bu kompleks ile çalışanların, adeta sürgün olarak gördüğü arşiv görevi artık daha da kolay hale gelecek. Ayrıca gelen yeni evrakların da yazıcı vasıtasıyla bilgisayar ortamına kolayca aktarıldığı Dijital Kayıt Kompleksi’nde, kaydedilen her evrakın numarasından bulunduğu yer ve görseline ulaşılacak.

“Bizim 20 yıllık süreci rahatlıkla götürebileceğimiz bir mekan oluşturturldu”

Konuyla ilgili açıklama yapan Odunpazarı Belediyesi Başkanı Kazım Kurt, yıllardır süren arşiv sorununa çözüm bulduklarını belirterek, “Bizim arkadaşlarımızın hesaplarına göre, bizim 20 yıllık süreci rahatlıkla götürebileceğimiz bir mekan oluşturdular. Burada temel amacımız, her şeyin kayıt altına alınabilmesini sağlamaktır ve daha sonra da bunu arayınca bulmaktır. Zaman zaman geçmişte fotoğraflarda gördüğünüz gibi çok zor altında çalışan arşiv görevlisi arkadaşlarımızın sıkıntı çektiğini biliyoruz. O sıkıntılar içerisinde de pek çok evrakın bulunamadığı yolunda beyanla iade edildiğini biliyoruz. Artık bu ortadan kalkacak. Şimdiye kadar bütün dosyaların taranma işlemleri başladı ve sanıyorum ki birkaç müdürlüğün ki bitti ama yıl sonuna kadar tüm belediyenin arşivi dijital ortama aktarılmış olacak” ifadelerini kullandı.

“Artık arşiv sürgün yeri olmaktan çıktı”

Başkan Kurt, Dijital Kayıt Kompleksi’nin yapılma amacının daha derli toplu bir belediye olduğunu da söyleyerek, “Burada amacımız daha düzenli, daha derli toplu belediye oluşturmak. Bunu da kısa bir süre içerisinde gerçekleştirmek isteyen arkadaşlarıma sizlerin huzurunda teşekkür ediyorum. Hepsinin eline sağlık. Ayrı ayrı kutluyorum, ciddi bir çalışma gerçekleştirdiler. Artık arşiv sürgün yeri olmaktan çıktı. Arşivde çalışmak daha rahat bir ortam haline gelecek ve sanıyorum pek çok arkadaş da arşivde çalışmak için uğraşacak gibime geliyor. Burası Eskişehir’e de yararlı hizmetler yapacak. İnşallah bütün Türkiye’deki belediyelere de örnek olur. Türkiye’de bu nitelikte bir arşivin olmadığını arkadaşlarım bana söyledi.

Belediyeler bu konu hakkında bir farkındalık meydana getirirse, daha yararlı sonuçlar elde eder diye düşünüyorum” dedi.

Kaynak: İHA