Manyas'ta Ayçiçeği Verimi Üreticiyi Sevindirdi

Manyas'ta ayçiçeği hasadı, yüzleri güldürdü.

Manyas Yağlı Tohumlar Kooperatifi Başkanı Sadettin Kalpakçı, yaptığı açıklamada, ilçede bu yıl yaklaşık 18 bin dekarda ayçiçeği ekimi yapıldığını söyledi.

Ayçiçeğinde verimin yüksek olduğunu belirten Kalpakçı, üreticinin verimden ve ürüne verilen fiyattan memnun olduğunu söyledi.

Geçen yıl 20-22 bin dekar alana ayçiçek ekimi yapıldığını anımsatan Kalpakçı, şöyle konuştu:

"Bu yıl ekim alanı azalmasına rağmen verimin yüksek olması, geçen yılki rekolteyi yakaladı. Alımlar, ayçiçeğindeki yağ oranına göre hesaplanıyor. Bu bağlamda standart olan yüzde 40 yağ oranı, ilçe genelinde yüzde 54'e yükseldi. Bu da üreticinin daha çok para kazanmasını sağladı. Çünkü yağ oranı, bir barem yükseldiğinde üretici kilosunda 1,5 kuruş daha fazla para kazanıyor. Bu yıl kooperatife ürün dökme taahhüdünde bulunan 235 üretici, bugüne kadar taahhüt ettikleri 2 bin 150 ton ayçiçeğini kooperatife teslim etti."

Manyas Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Danç da kooperatifler dışında yaklaşık bin 400 ton ayçiçeğinin de tüccar tarafından satın alındığını dile getirerek, "Tüccarlar, alımlarda 1,6 lira fiyat uyguluyor. Geçen yıllara göre bu yıl, verim gerçekten güzel. Üretici, emeğinin karşılığını alıyor." dedi.

Kaynak: AA