İsrail'den Filistinli Genci Öldüren Askerin Cezasına İndirim

İsrail Genelkurmay Başkanlığı'nın, 2016'da işgal altındaki Batı Şeria'nın El Halil kentinde yerde yaralı olarak yatan Filistinli genci kameraların önünde kafasından vurarak öldüren İsrailli asker Elor Azaria'nın cezasını indirdiği bildirildi.



İsrail ordusundan yapılan yazılı açıklamaya göre, İsrail Genelkurmay Başkanı Gadi Eizenkot'un, 18 aylık hapis cezasına çarptırılan İsrailli asker Azaria'nın cezasında, 4 aylık indirime giderek 14 ay olmasına karar verdiği belirtildi.

Böylece, geçen Ağustos'ta mahkumiyet süreci başlayan Azaria'nın cezası, İsrail Genelkurmay Başkanı Eizenkot'un askeri mahkemelerin hapis kararlarını indirme yetkisini kullanması ile 14 aya inmiş oldu.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ise daha önce yaptığı açıklamada, yaralı Filistinliyi başından vurarak öldürdüğü için suçlu bulunan İsrail askeri Azaria hakkında af kararı verilmesini desteklediğini belirtmişti.

İsrail askerlerinin işgal altındaki Batı Şeria'da geçen yıl mart ayında "bir askeri bıçakladıkları" iddiasıyla 21 yaşındaki Filistinli Abdulfettah eş-Şerif ve yine 21 yaşındaki Remzi el-Kasravi'yi öldürdüğü bildirilmişti.

Olaydan saatler sonra bir İsrail askerinin, yerde yaralı halde yatan Abdulfettah eş-Şerif'i başından vurarak öldürdüğü anın görüntüleri ortaya çıkmıştı. İsrailli insan hakları kuruluşu B'Tselem'in, Youtube üzerinden yayınladığı görüntülere göre, söz konusu asker yerdeki yaralı Filistinlinin yakınına gelerek başına nişan alıyor ve ateş ediyor.

Filistin kamuoyunda infiale yol açan görüntüler, uluslararası toplumun da tepkisini çekmişti.

Birleşmiş Milletler'den yapılan açıklamada, yaralı Filistinlinin vurularak öldürülmesi "korkunç, ahlaksız ve gayri adil" bir fiil olarak tanımlanarak, kınanmıştı.

İsrail ordusu ise görüntünün yayınlanmasının ardından yaptığı yazılı açıklamada, olayla ilgili soruşturma başlatıldığını, soruşturma bitine kadar da Azaria isimli askerin görevinden uzaklaştırıldığını duyurmuştu. Azaria ise daha sonra yaptığı savunmada, yerde yaralı halde yatan Filistinlinin "üzerinde bomba olduğu tehlikesiyle ateş ettiğini ve Abdulfettah eş-Şerif'in kedisinin sıktığı kurşun nedeniyle değil daha önce aldığı yara nedeniyle öldüğünü" öne sürmüştü.

Kaynak: AA