Baba Yadigarı Değirmenin Taşını Kızı Döndürüyor

Amasya'nın Suluova ilçesinde babasından kalan taş değirmeni çalıştıran Kezban Çetin, işlerini büyütüp bakliyat fabrikası kurmak istiyor Çetin: 'Babamı kaybettikten sonra bu değirmen taşları yeniden dönsün istedim. Biraz birikmiş paramız vardı, bileziklerim vardı. Ev alacaktık, ben bu işi yapmayı istedim, eşim ilk başta karşı çıktı ancak daha sonra kabul etti ve bu işe başladım. Tekrar bu taşların dönmesi en büyük mutluluğum' 'Hedefim ileride devletten destek alıp bir bakliyat fabrikası açmak, işlerimi büyütmek'

CİHAN OKUR - Amasya'nın Suluova ilçesinde yaşayan 56 yaşındaki Kezban Çetin, baba mesleği olan değirmenciliği devam ettiriyor.

Babası vefat ettikten sonra duran değirmen taşlarını yeniden döndürmek için harekete geçen Çetin, kolundaki bilezikleri bozdurarak işe koyuldu.

Eskiden atlarla döndürdükleri taşları, elektrikle çalıştırmak için yeni donanımlar alan Çetin, değirmende ürettiklerini satmak için de dükkan açtı.

Babasından kalan değirmeni yeniden çalıştıran, eşi, oğlu, kızı ve gelini için de yeni bir ekmek teknesi oluşturan Çetin'in hedefi ise gelecekte bakliyat fabrikası kurmak.

Kezban Çetin, AA muhabirine, erkek mesleği olarak görülen değirmenciliğin bir kadın için zor olduğunu, buna rağmen işini severek yaptığını söyledi.

- "Tekrar bu taşların dönmesi en büyük mutluluğum"

Küçük yaşlarda babasıyla geldiği değirmende, babasına yardım ettiğini anlatan Çetin, "Babamı kaybettikten sonra bu değirmen taşları yeniden dönsün istedim. Biraz birikmiş paramız vardı, bileziklerim vardı. Ev alacaktık, ben bu işi yapmayı istedim, eşim ilk başta karşı çıktı ancak daha sonra kabul etti ve bu işe başladım. Tekrar bu taşların dönmesi en büyük mutluluğum." dedi.

Değirmenin yeniden çalışmasıyla, değirmende çiftçilerden aldığı buğdayları öğüterek, yarma, köftelik ve pilavlık bulgur haline getirdiğini, bu ürünleri açtığı dükkanda satmaya başladığını, aynı zamanda, erişte, çorbalık hamur, tarhana, salça ve marmelat gibi ürünler de ürettiğini belirten Çetin, şöyle devam etti:

"Babamın zamanında değirmen taşlarını atlarla döndürüyorduk. Şimdi bunu elektrikle yapıyoruz. Oğlum, kızım, gelinim, kardeşim yanımda çalışıyor. Eşim emekli olduktan sonra o da burada çalışmaya başladı. Çok şükür işlerimizden memnunuz. Hedefim ileride devletten destek alıp bir bakliyat fabrikası açmak, işlerimi büyütmek."

- "Evde boş oturan ev hanımlarına kızıyorum"

Kadınlara tavsiyelerde bulunan Çetin, "Evde boş oturan ev hanımlarına kızıyorum. Ben sadece kendi işimle uğraşıyorum ve kendi paramı kazanıyorum. Bence kadınlar da iş hayatına atılmalı ve kendi paralarını kazanmalı. İnsan bir şeyler ürettikçe, kendi parasını kazandıkça mutlu oluyor. İnandıktan sonra her işi başarırsın, başaramayacağın bir iş yok. Allah nasip ederse ben bu işi ölene kadar yapacağım, vatandaşa hizmet vermek hoşuma gidiyor." diye konuştu.

- "O patron biz işçiyiz"

Çetin'in eşi Hakkı Çetin ise belediyeden emekli olduktan sonra eşinin kurduğu işletmede çalışmaya başladığını belirtti. Çetin, "Eşimin girişimleriyle bu işletmeyi kurduk, çocuklarımız yanımızda çalışıyor, hep beraber kendi yağımızda kavruluyoruz, o patron biz işçiyiz. Büyüklerimizin mesleğini devam ettiriyoruz ve bu durumdan çok mutluyuz. Bayrağı çocuklarımıza bırakacağız. Tek temennimiz bu lezzet kaybolmasın." dedi.
Kaynak: AA