'Avrupa Ve Akdeniz Bitki Koruma Örgütü' Toplantısı

Avrupa ve Akdeniz Bitki Koruma Örgütü (EPPO) Yürütme Kurulu ve 67. Konsey toplantısı, Antalya'da gerçekleştirildi.

Antalya İl Tarım ve Gıda İl Müdürlüğünden yapılan açıklamaya göre, Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü tarafından Antalya'da bir otelde düzenlenen toplantıya EPPO üyeleri katıldı.Açıklamada, Türkiye'nin Uluslararası Bitki Koruma Konvansiyonu'na (International Plant Protection Convention- IPPC) ilk kuruluş yılı olan 1952 yılında üye olup söz konusu konvansiyonun altında bölgesel olarak faaliyet gösteren Avrupa ve Akdeniz Bitki Koruma Örgütü'ne (European and Mediterranean Plant Protection Organization-EPPO) ise 1965 yılında üye oldu

EPPO'nun, uluslararası bir organizasyon olarak Avrupa ve Akdeniz Bölgesi ülkelerinin bitki koruma alanında işbirliği ve uyumundan sorumlu olduğu ifade edilen açıklamada, Türkiye adına IPPC ve EPPO ile ilişkilerini Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına bağlı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü yürütmektedir.

EPPO'nun teknik faaliyetlerinin 2 çalışma grubu olan "Bitki Sağlığı Düzenlemeleri ve Bitki Koruma Ürünleri" ve bu çalışma grupları altında yer alan teknik paneller aracılığıyla yürütüldüğü aktarılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Türkiye olarak mevcut teknik panellerin tümünde uzmanlar görev yapmaktadır. 51 üye ülkesi bulunan EPPO Yürütme Kurulu, konsey toplantısında seçilen başkan, başkan yardımcısı ile 7 üye ülke temsilcisinden oluşmaktadır. Yürütme kurulu, hem mali hem de teknik yönü ile konseye hazırlık yapar ve örgütün faaliyetini konseyin kararlarına uygun olmasını sağlar. EPPO Konseyi, yılda bir kez eylül ayında toplanır ve tüm EPPO üye ülkeleri konsey toplantılarına davet edilir. Teşkilatın faaliyet politikaları ve programı ile bütçesine karar verir. Tüm EPPO standartları, yayınlanmadan önce konseyin resmi onayına sunulur."

EPPO, bu yıl 28 Eylül 2017'de "Biyolojik Mücadele Ajanlarının Korunmuş Alanlarda Kullanımı" konulu bir toplantı da düzenleyecektir.

Kaynak: AA