'3. Anadolu Animasyon Ve Dijital İşler Festivali'

BEBKA tarafından bu yıl üçüncüsü düzenlenecek festival 1213 Aralık'ta gerçekleştirilecek Eskişehir Valisi Çakacak: '2016 yılında dünya pazar hacmi yaklaşık 270 milyar dolar olan animasyon sektörü, ülkemizde 75 milyon dolarlık pazara sahip'.

Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı (BEBKA) tarafından 12-13 Aralık'ta bu yıl üçüncüsü düzenlenecek "Anadolu Animasyon ve Dijital İşler Festivali" kapsamında gerçekleştirilecek etkinlikler tanıtıldı.

Türkiye'de çizgi film ve animasyon sektörünün gelişimine katkı sağlamak amacıyla düzenlenen, Eskişehir'in ev sahipliği yapacağı festivalin, kentteki bir otelde yapılan tanıtımına Eskişehir Valisi Özdemir Çakacak, Bilecik Valisi Tahir Büyükakın, Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, Anadolu Üniversitesi (AÜ) Rektörü Prof. Dr. Naci Gündoğan, BEBKA Genel Sekreteri İsmail Gerim ve diğer ilgililer ile sektör temsilcileri katıldı.

Vali Çakacak, buradaki konuşmasında, Anadolu'nun parlayan yıldızı Eskişehir'in, animasyon filmlerinin merkezi olma yolunda kararlı yürüyüşünün sürdüğünü vurguladı.

Animasyon endüstrisinin devleşen bir ekonomi haline geldiğini ifade eden Çakacak, şöyle konuştu:

"2016 yılında dünya pazar hacmi yaklaşık 270 milyar dolar olan sektör, ülkemizde 75 milyon dolarlık pazara sahip. Üretim ve zaman maliyetleri yüksek, yoğun bir emek ile nitelikli iş gücü gerektiren animasyon filmlerinin toplam film endüstrisi içindeki payı yüzde 15 olup, dünya genelinde görsel ve işitsel endüstrideki payı ise yüzde 25'tir. Özellikle ABD, Kanada, Avrupa ve bazı Uzak Doğu ülkelerine önemli katkılar sağlayan sektör, ülkemizde de dikkatleri üzerine çekmeye başlamıştır. Ülkemiz 10. Kalkınma Planı'nda ve 65. hükümet programında da tarihimizin önemli şahsiyetleri ve olayları ile masal kahramanlarının belgesel, dizi ve çizgi filmlere dönüştürülerek tanıtımının yapılmasının destekleneceği yer almıştır. Çocuklarımızın sevebilecekleri ve sorumlu birer birey olarak yetişmelerini sağlayacak içeriğe sahip bilgisayar oyunlarının ve animasyonların üretilmesini teşvik edileceği açık olarak ifade edilmiştir.Bu gelişmeler ışında Eskişehir'in AÜ ve Osmangazi Üniversitesi, animasyon ve dijital işler alanında bölüm öğrencilerine ev sahipliği yapmakta ve nitelikli iş gücüne önemli katkılar sunmaktadırlar."

Çakacak, bu yıl BEBKA tarafından üçüncüsü düzenlenecek festival kapsamında konferanslar, paneller, film gösterimleri, portfolyo görüşmeleri ile sanal gerçeklik deneyimlerinin, katılımcı ve animasyon sektörüne ilgisi olan herkese uluslararası boyutta vizyon katacağını sözlerine ekledi.
Kaynak: AA