Romanya'da '12. Uluslararası Büyük Türk Dili Kurultayı'

Romanya'nın başkenti Bükreş'te '12.Uluslararası Büyük Türk Dili Kurultayı' düzenlendi.

Bükreş Üniversitesindeki kurultay, Bükreş Üniversitesi, Yunus Emre Enstitüsü (YEE), Türkiye Azerbaycan Dostluk İşbirliği Dayanışma Vakfı ve Bilkent Üniversitesi iş birliğinde gerçekleşti.

Etkinliğin açılışında konuşan Türkiye'nin Bükreş Büyükelçisi Osman Koray Ertaş Romanya'da, Türkçe'nin yaklaşık 100 bin kişi tarafından kullanılan bir dil olduğunu belirtti.

Romanya'da 70 bin Türk-Tatar soydaşın yaşadığını dile getiren Ertaş, 1990'dan sonra, Romanya'ya yerleşen Türk vatandaşı sayısının ise yaklaşık 15 bin olduğunu kaydetti.

YEE Başkanı Prof. Dr. Şeref Ateş de enstitü olarak yurt dışındaki Türkoloji çalışmalarına destek verdiklerini söyledi.

Kurultayın amacının, Türkçenin dünyanın her tarafında yaygın biçimde kullanılmasını sağlamak olduğunu dile getiren Ateş, 'Yaygın bir dili korumak, yaşatmak, geliştirmek üzere yapılan her türlü faaliyeti ziyadesiyle destekliyoruz.' dedi.

YEE Bükreş Koordinatörü Tuna Balkan da anadilini düzgün konuşmayan toplumun başkalarına da katkısı olamayacağını ifade etti.

Teknolojini gelişmesinin tüm dünyayı belirli dillere mahkum ettiğini dile getiren Balkan, bu nedenle Türkçeye daha fazla sahip çıkılması gerektiğini kaydetti.

Kaynak: AA