'Müslüman Gençliğin Durumu' Konulu Uluslararası Panel

İİT Gençlik Forumu Başkanı İskenderov: 'İki ay önce alınan Kudüs'ü Şerifi gençlik başkenti yapma kararını destekliyoruz. Filistin halkıyla uluslararası dayanışmayı bir kez daha göstermek istiyoruz. Kudüs'ü yalnız bırakmamak için atılan bir adım olarak görüyoruz'

İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Gençlik Forumu Başkanı Elşad İskenderov, Kudüs'ün 'gençlik başkenti' yapılması kararını desteklediklerini belirterek, 'Filistin halkıyla uluslararası dayanışmayı bir kez daha göstermek istiyoruz. Kudüs'ü yalnız bırakmamak için atılan bir adım olarak görüyoruz.' dedi.

İİT tarafından Conrad Otel'de düzenlenen 'Müslüman Gençliğin Durumu' konulu uluslararası panelde, Müslüman gençliğinin sorunları ve çözüm önerileri tartışıldı.

İskenderov, konuşmasında, gençlerin karşılaştığı zorluklar konusunda daha fazla çalışılması gerektiğini belirtti.

İslam coğrafyasında çeşitli zorluların olduğunu ifade eden İskenderov, 'Ortak sürdürülebilir gençlik politikaları ortaya koymaya çalışırken aynı zamanda bazı suni engellerle de karşılaştık. Farklı açılardan gelen karşıt kampanyalarla da karşılaştık ama bunların üstesinden gelebilmek için temel misyonumuzdan yani gençlere hizmet etme misyonumuzdan sapmamak için elimizden geleni yaptık. 10 yıl önce kurulan bir örgüt olarak 46 İİT üye ülkesinde çalışmalarımızı devam ettiriyoruz.' şeklinde konuştu.

Müslüman gençlerin pek çok zorlukla karşılaştığını vurgulayan İskenderov, gençlerin işsizlikle boğuştuğunu, geleneksel değerlerden koptuğunu ifade etti.

İskenderov, siyasi dışlanma, sosyal marjinalleşme, aile müessesesinin dağılması, aidiyetsizlik gibi konuların gençlerin istismar edilmesini kolaylaştıran konular olduğunu dile getirerek, gençliğin bir paydaş olarak görülmesinin ve çözümün içinde yer almasının son derece önemli olduğunu söyledi.

İİT programlarının gençlerin dayanışma ve iş birliği ruhunu kazanması için çok önemli olduğunu anlatan İskenderov, şunları kaydetti:

'İki ay önce alınan Kudus'ü Şerifi gençlik başkenti yapma kararını destekliyoruz. Filistin halkıyla uluslararası dayanışmayı bir kez daha göstermek istiyoruz. Kudüs'ü yalnız bırakmamak için atılan bir adım olarak görüyoruz. İİT ülkelerini de 'Gençlik Başkenti' programına destek vermeye çağırıyorum. Kudüs'e sanki kendi başkentlerinde yapılmış gibi destek vermelerini istiyorum. Hem Filistin'de hem de Kudüs'teki gençliğin durumlarını iyileştirmek için katkıda bulunmalarını istiyorum.'

İslam Ülkeleri İstatistik, Ekonomik ve Sosyal Araştırma ve Eğitim Merkezi (SESRIC) Genel Direktörü Musa Kulaklıkaya, ekonomik ve sosyal büyüme konusunda gençlerin sorumluluk üstleneceğini söyledi.

Kulaklıkaya, gençlik politikalarını geliştirerek ve şimdi ile gelecek arasında bir köprü kurulabileceğini ifade ederek, 'Geleceğimize yatırım yapıyor muyuz? Gerekli gençlik politikalarına sahip miyiz? İlk adımı atmış gibiyiz. Yeni bir yıla girdiğimizde gençlik sosyal kategori olarak evrim geçirdi ve politika çıkaranlar için arenaya girdi. Bu olumlu bir gelişme ama hala gençler konusunda bahsederken endişeli bir dil kullanıyoruz.' diye konuştu.
Kaynak: AA