Diyarbakırlı Simitçi Kadir'in 'Neşeli Mesaisi'

Diyarbakır'ın Sur ilçesinde simit, ayran satarak geçimini sağlayan Kadir Tun, gün boyu yaptığı esprilerle esnafı ve vatandaşı güldürüyor Güler yüzü ve neşeli tavırlarıyla dikkat çeken, 'Bir ayran bir simit alana bir espri bedava' diye seslenen Tun, müşterinin isteğine göre satış öncesi ya da sonrası espri yapıyor Tun: 'Terör olaylarından sonra esnafın yüzü asıktı. Onların moralini yerine getirmek için espri yapmaya başladım. Komediyi seviyorum. Hayalimde ünlü bir tiyatro oyuncusu olmak var' Esnaf Karakoç: 'Kadir kardeşimiz çok esprili. Sur'da ki olaylarda moralimiz bozuktu. Onun burada olması bize moral veriyor'

ŞÜKRÜ GÜNDÜZ - Diyarbakır'ın merkez Sur ilçesinde, 'Bir ayran, bir simit alana bir espri bedava' diye seslenerek simit ve ayran satan Kadir Tun, yaptığı esprilerle vatandaşın moral kaynağı oldu.

Sur'da terör saldırıları sonucu mağdur olan esnaf ve vatandaşlar, güvenlik güçlerince düzenlenen operasyonlarla sağlanan huzur ortamında geleceğe umutla bakıyor.

Yeniden imar ile tarihi yapıların aslına uygun restorasyonu için çalışmaların sürdüğü ilçede yaşamın normale dönmesiyle terörün izleri hem ilçeden hem de hafızalardan bir bir siliniyor.

Ticaret ve sosyal yaşamın canlandığı ilçedeki normalleşme esnaf ve halkın yüzüne de yansıyor.

Kadir Tun da bu vatandaşlardan biri. Sur ilçesindeki evlerini terör saldırıları nedeniyle terk etmek zorunda kalan, ailesine destek olmak için ilçede simit ve ayran satan Tun, kazancıyla ailesinin geçimini katkı sunuyor.

Satış yaparken terörden bunalan esnaf ve ilçe halkının yüzünü güldürmek isteyen Tun, 'Bir ayran bir simit alana espri bedava' sözleriyle seslendiği müşterilerine isteğe göre satış öncesi veya sonrası espri de yapıyor. Tun, böylece hem gülüyor hem de güldürüyor.

- 'Büyük sıkıntılar yaşadık'

Tun, AA muhabirine yaptığı açıklamada, insanları güldürmeyi sevdiğini söyledi.

Maddi sıkıntılardan dolayı eğitimini yarıda bırakmak zorunda kaldığını belirten Tun, 'Sur’da yaşanan olaylardan dolayı evimizden çıkmak zorunda kaldık. Evimizden hiçbir şey alamadan çıktık. Büyük sıkıntılar yaşadık. Aileme destek sunmak için burada bu tezgahı açtım. Kendimi burada ki insanlara sevdirmeye çalıştım. Onlar da bana destek oldular.' dedi.

Espri yaparken çektiği videoları sosyal medyada da paylaştığını dile getiren Tun, çok beğenilmesi üzerine bunu sürdürdüğünü aktararak, 'Terör olaylarından sonra esnafın yüzü asık, morali bozuktu. Onlar için ne yapacağımı düşündüm. Onların moralini yerine getirmek için espri yapmaya başladım. Komediyi seviyorum.' dedi. Tun, insanlar güldüğünde mutlu olduğunu kaydetti.

- 'Hem onlar hem ben gülüyorum'

Tun, tiyatroya duyduğu merak ile Gençlik ve Spor İl Müdürlüğünce düzenlenen tiyatro kursuna da katıldığını anlatarak, sahnede yer almanın güzel bir duygu olduğunu vurguladı.

Tiyatroya devam etmek istediğine işaret eden Tun, şunları söyledi:

'Hayalimde ünlü bir tiyatro oyuncusu olmak var. En büyük hayalim Cem Yılmaz ve Recep İvedik ile aynı sahneyi paylaşmak. Müşterilerim ayran aldıklarında espri yapıp yapmayacağımı soruyorlar. Müşterilerimle diyaloğum süper. Onlarla iyi geçiniyorum. Hem onlar gülüyor, hem ben gülüyorum. Sur halkıyla iyi geçiniyoruz. Paylaştığım videolar beğeniliyor. İnsanlar gülüyor. Yorumlar çok güzel.'

- 'Sıkıntılarımızı bize unutturdu'

Esnaf Abdullah Er, Tun'un yaptığı esprilerin kendilerini mutlu ettiğini söyledi.

'Sur'da olaylar olduğunda moralimiz bozuktu. O ayran, simit getirip, espri yaparak bizi güldürürdü. Sıkıntılarımızı bize unuttururdu.' ifadesini kullanan Er, Tun'un sesinin kendilerini mutlu ettiğini vurguladı.

Esnaf Mehmet Karakoç, Tun'un müşterilerini güldürmeyi başardığını belirtti.

Tun'un sesini duymadıklarında bir eksiklik hissettiklerine işaret eden Karakoç, 'Kadir kardeşimiz çok esprili. Sur’daki olaylarda moralimiz bozuktu. O bizim moralimizin bozuk olduğunu görünce espri yaparak bizi güldürmeye çalışıyordu. Onun burada olması bize moral veriyor. Moralimiz bozulunca, 'Kadir bir ayran getir.' diyoruz.' sözlerine yer verdi.
Kaynak: AA