TİKA'dan Özbekistan'a Ağaçlandırma Desteği

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Özbekistan'a ağaçlandırma desteği yapılması kapsamında proje yürütüyor.

TİKA'dan yapılan yazılı açıklamaya göre kurum, Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile Özbekistan Tarım ve Su İşleri Bakanlığı iş birliğinde, Özbekistan'da bulunan Amuderya Deltası kıyısında 5 bin hektar alanda ormanların doğal ortamda yeniden oluşturulmasına katkı sağlanması ve orman çiftliklerinin donatılması projesi yürütmeye başladı.

TİKA ile Özbekistan Tarım ve Su İşleri Bakanlığı arasında 2 Mart 2017 tarihinde imzalanan uygulama protokolü kapsamında Orman Genel Müdürlüğü uzmanlarından oluşan bir heyet Özbekistan'a teknik ziyaret gerçekleştirdi.

Projedeki yapım işlerinin başlatılabilmesini sağlamak için ofis ve arazi çalışmalarını detaylandıran heyet, projeye ilişkin iş takvimini Özbek makamlarıyla istişare halinde hazırladı.

Saha çalışmalarını tamamlayan Türk heyetini makamında kabul eden Türkiye’nin Taşkent Büyükelçisi Ahmet Başar Şen de projenin başarıyla yürütülmesinin iki ülke ilişkilerinin gelişmesine kalıcı katkı sağlayacağını söyledi.

Özbekistan’ın Harezm vilayetinde ve Karakalpakistan Özerk Cumhuriyeti’nde fidanlık ve ağaçlandırma sahası kurulumu şeklinde tasarlanan projeyle, suyun yanlış kullanımına bağlı olarak kapasitesi giderek azalan ve etrafındaki yaşam birimleri tehdit altındaki Aral Gölü’nün canlandırılması amaçlanıyor.

Kaynak: AA