Salihli'de Ahilik 12. Kez Kutlandı

Manisa’nın Salihli ilçesindeki Madeni Eşya Sanatkarları Esnaf Odası tarafından her yıl düzenlenerek geleneksel hale getirilen Ahilik Kültürü Haftası’nın 12’ncisi düzenlenen törenle gerçekleştirildi. Törende Yılın Ahi Beratı ödülü 45 yıllık oto elektrikçisi Muharrem Telli’ye verildi.

Salihli'de Ahilik 12. Kez Kutlandı
Yüksel Hisar Başkanlığı’ndaki Salihli Madeni Eşya Sanatkarlar Odası’nın oda hizmet binası önünde düzenlediği törene, Kaymakam Turgut Çelenkoğlu, Belediye Başkanı Zeki Kayda, İlçe Emniyet Müdürü Sayım Başaran, Büyükşehir Salihli Koordinatörü Ali Rıza Ünveren ve Esnaf Odaları Başkanları ile esnaflar katılırken, törende Yılın Genç Girişimcisi, Yılın Kadın Girişimcisi, Meslekte 25. Yıl Onur, Hizmet Şeref ve Takdir Belgeleri sahiplerini buldu.

Saygı duruşunda bulunulup, İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan törenin açılış konuşmasını yapan Madeni Eşya Sanatkarları Esnaf Odası Başkanı Yüksel Hisar, oda olarak Ahilik Kültürü etkinliğinin 12’ncisini düzenlemenin mutluluğunu yaşadıklarını söyledi.

Yüksel “Ahilik; sanatın, ticaretin ve mesleğin, olgun kişilik, güzel ahlak ve doğrulukla yoğrulduğu, kökleri çok eskilere uzanan bir geleneğimizdir. Anadolu’da Ahilik, Ahi Evran tarafından kurulmuştur” dedi.



“Ahilik kültürünü yaşatmalıyız”

Hisar konuşmasını şöyle devam etti “Ahilik ile mesleğinde ehliyet sahibi olmayanlara asla ustalık icazeti verilmemiş, üretici ve tüketici arasında hakkaniyet ölçüsüne dayanan kaynaşma sağlanmıştır. Çalışanların hakları korunarak, esnaf ve zanaatkârlar arasında, çırak, kalfa ve usta hiyerarşisi oluşturulmuştur. Çalışma hayatının yanı sıra sosyal hayatın gelişmesine katkı sağlayan Ahi Teşkilatları, barışta devletine eğitimli asker hazırlamış, onların her türlü savaş teçhizatını üretmiştir. Ahilik sadece iktisadi hayatı yönlendiren bir kurum olmanın ötesinde, temelinde vatan ve millet sevgisi bulunan, Türk milletine has sosyo-ekonomik bir sistemdir. Ahilik zenginliğe karşı değildir. Çalışmak ve üretmek, alın teri ile kazanmak Ahilikte bir ahlak kuralıdır. Ahilik, halkın sırtından geçinenlere, bir köşeye çekilip miskin miskin oturanlara karşıdır. Kendinden önce başkalarını düşünmek ve kollamak, hak ettiğinden fazlasını istememek, kanaat ve tevazu ölçüleri içerisinde hırs ve tamah dan uzaklaşmak, kendi yeteneğine uygun bir işle meşgul olmak, sanatını mutlaka bir üstattan öğrenmek ve birliğin, beraberliğin korunması için dayanışma içerisinde bulunmak ahiliğin mutlaka uyulması şart olan ahlak kaideleridir. Ahilik, Emek ve sermaye’nin barışık olduğu bir model oluşturur. Bu bağlamda bizlere düşen görev, ahilik kültürüne ve geleneğine sahip çıkılması ve yaşatılmasıdır” dedi.



“Ustalar çırak bulamıyor”

Ahilik kültürünün 1200’lü yıllardan günümüze ustaların yetiştirdiği çıraklar sayesinde geldiğini belirten Belediye Başkanı Zeki Kayda, “Mesleki ve teknik eğitimin ülkemizde yaygınlaşmasıyla birlikte usta-çırak ilişkisi entegre bir şekilde gelişmiştir. Ancak günümüzde maalesef ustalar yanlarında çalıştıracak çırak bulamamaktadır. Bunu önlemek için mesleki ve teknik eğitime önem verilmelidir” dedi.

Tüm esnafların Ahilik Haftasını kutlayan Kaymakam Turgut Çelenkoğlu ise “Ahilik bazı bilim adamlarına göre Orta Asya’dan gelen bir kültürün parçasıdır. Ahi kardeş demektir. Farsçadan gelen anlamıyla da hayırsever, cömert, yiğit ve mert anlamına gelmektedir. Günümüzde ahiliğin en güzel yaşatıldığı yerler ise küçük sanayi sitelerdir. Haftanız kutlu olsun” dedi.



Belgeler sahiplerini buldu

Konuşmaların ardından 45 yıllık oto elektrikçisi Muharrem Telli’ye Ahilik Beratını Kaymakam Turgut Çelenkoğlu, Yılın Kadın Girişimcisi oto döşemecisi Derya Şengül’ün ödülünü Belediye Başkanı Zeki Kayda, oto makas ve susta ustası Mehmet Emin Köse’nin Genç Girişimci ödülünü ise İlçe Emniyet Müdürü Sayım Başaran verildi.

Etkinlikte ayrıca 115 esnafa Meslekte 25. Yıl Onur, Hizmet Şeref belgeleri ile üniversiteyi kazanan esnaflara da takdir belgesi verildi.

Geleneksel hale getirilen Ahilik Kültürü Haftası’nın 12’incisi yemek programı ile son buldu.
Kaynak: İHA