May, Şi İle Telefonda Görüştü

İki lider, Kuzey Kore'nin nükleer faaliyetlerini ele aldı.

Birleşik Krallık Başbakanı Theresa May, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile telefonda görüştü.

Başbakanlık ofisi '10 Numara'dan yapılan yazılı açıklamaya göre görüşmede Kuzey Kore'deki durumu ele alan iki lider, bu ülkenin füze denemelerinin uluslararası taahhütlerin açık ihlali olduğunu kaydetti.

Son yaptırım kararının, uluslararası toplumun Kuzey Kore'nin yasa dışı faaliyetlerine karşı birlik içinde hareket ettiğinin güçlü işareti olduğunda mutabık kalan May ve Şi, bu yaptırımların eksiksiz şekilde uygulanmasının hayati önem taşıdığının altını çizdi.

May ve Şi, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin (BMGK) iki daimi üyesi olarak ülkelerinin Kuzey Kore sorununa diplomatik çözüm bulmadaki 'özel sorumlulukları' üzerinde de görüş birliğine vardı.

Görüşmede iki lider, Pyongyang yönetiminin nükleer çalışmalarına son vermesi için yakın iş birliğine devam etme kararı aldı.

Birleşik Krallık ve Çin arasındaki ikili ilişkilere de değinilen görüşmede May ve Şi, ülkeleri arasındaki stratejik ortaklığı derinleştirme ve ilişkilerde yaşanan 'altın çağı' güçlendirme konusunda anlaştı.

Açıklamaya göre Şi, Çin'in, Avrupa Birliği'nden (AB) ayrılma (Brexit) kararının ardından da Birleşik Krallık ekonomisine güvenini korunduğunu vurguladı.

İki lider Brexit sonrasında ülkeleri arasında kapsamlı ikili ticaret anlaşması için mevcut potansiyel üzerinde görüş birliğine vardı.

Kaynak: AA