Kuzey Irak'ta referandumun ilk fotoğrafları geldi

Kuzey Irak'ta Barzani'nin düzenlediği bağımsızlık referandumunda seçmenler sandığa gidiyor. Uluslararası haber ajansları, ilk fotoğrafları servis etti.

Kuzey Irak'ta referandumun ilk fotoğrafları geldi
Kuzey Irak'ta referandumun ilk fotoğrafları geldi
Irak Federal Mahkemesinin anayasaya aykırı olduğunu ilan ettiği Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) referandumu için oy verme işlemi başladı.

Dünyayı karşısına alan Kuzey Irak yönetimi, bugün bağımsızlık referandumuna gidiyor. Referandumdan ilk fotoğraflar da gelmeye başladı. Fotoğraflarda vatandaşların oy kullandığı görülüyor.

Referandum, kısa bir süre önce terör örgütü DEAŞ'ın elinden alınan Musul vilayetinin Sincar, Mahmur, Telkeyf, Hamdaniye, Şeyhan ilçeleri ile Zummar, Rabia, Nemrud ve Bartilla kasabalarında da yapılıyor.

7 bini IKBY içinde, 5 bini de tartışmalı bölgelerde olmak üzere 12 bin noktada kurulan sandıklarda oy kullanma işlemi başladı.

IKBY Yüksek Seçim ve Referandum Komisyonunun verilerinde, tartışmalı bölgeler dahil referanduma katılması beklenen seçmen sayısı yaklaşık 5 milyon 200 bin olduğu belirtiyor.

Kuzey Irak'ta referandumun ilk fotoğrafları geldi

BARZANİ OYUNU KULLANDI

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi, referandumdan vazgeçmeyerek sandık başına gitti. IKBY Başkanı Barzani, dün düzenlediği basın toplantısında sandık başına giderek oy kullanılmasını istemişti. Barzani oyunu kullandı.

Seçmenlerin illere göre dağılımı ise şu şekilde:

-Erbil: 1 milyon 200 bin,

- Süleymaniye: 1 milyon 280 bin,

- Kerkük: 750 bin,

- Duhok: 800 bin,

- Musul Ovası: 750 bin

Diğer yerler: 420 bin.


Kuzey Irak'ta referandumun ilk fotoğrafları geldi




Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani, 7 Haziran'da siyasi partilerle bir araya geldikten sonra 25 Eylül'de Kerkük ve diğer tartışmalı bölgeleri de kapsayacak şekilde referandum yapacaklarını duyurmuştu.

Irak Başbakanı Haydar el-İbadi, IKBY'nin tek taraflı referandum kararının 'anayasaya aykırı' olduğunu belirterek, sonucu tanımayacaklarını söylemiş, Irak Federal Mahkemesi de aynı gerekçeyle referandumun geçersiz olduğunu ve durdurulmasına karar vermişti.

ABD ise büyük tartışmalara neden olan referandum kararı hakkında 'seçilen yolun çok riskli olduğunu' kaydederek, kararın ivedi bir şekilde iptal edilmesini istemişti.