İzmir'de 'Akran Zorbalığına' Karşı Proje

Çocukların sosyal ve iletişim becerilerini geliştirerek, okullardaki saldırgan davranışları ve akran zorbalığını engellemek amacıyla Avusturya'da geliştirilen önleyici müdahale programı ViSC Sınıf Projesi, Bayraklı'da 600'den fazla ortaokul öğrencisinin katılımıyla uygulandı.

Ege Üniversitesi'nden (EÜ) yapılan açıklamaya göre, EÜ Psikoloji Bölümü, Bayraklı Kaymakamlığı, Bayraklı İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve Bayraklı Rehberlik Araştırma Merkezi iş birliğiyle uygulanan projede olumlu sonuçlar elde edildi.

Rehber ve sınıf öğretmenleriyle öğrencilere şiddetin tanımı, duyguların tanınması, davranış alternatifleri, farklılıklarla bir arada yaşama gibi konularda eğitim verildiği projeyle öğrenciler arasındaki sosyal ve iletişim becerilerinin geliştiği, öğrencilerin artık duygularını daha doğru ifade edebildiği, empati geliştirdiği ve arkadaşlık ilişkilerinin iyileştiği gözlendi.

Proje yürütücüsü Doç. Dr. Aysun Doğan saç çekmek, arkadaş grubundan dışlamak, onur kırıcı davranışlar, kişiden habersiz onun ismini ve fotoğraflarını kullanarak uygunsuz web sayfası hazırlamaya kadar uzanan akran zorbalığının kesinlikle küçük yaşlarda müdahale edilmesi gereken bir durum olduğunu belirtti.

Akran zorbalığını, 'bireysel özelliklerinden kaynaklanan tek yönlü bir problem olmaktan çok aile, okul atmosferi, öğretmen tutumu, arkadaş ilişkileri ve içinde yaşanılan kültürün de rol oynadığı çok boyutlu bir problem' olarak tanımlayan Doç. Dr. Doğan, şunları ifade etti:

'Araştırmalar gösteriyor ki ilgi, sevgi ve sıcaklıktan yoksun bir aile ortamı ergenlerin zorbalık davranışları göstermesinde tetikleyici oluyor. Evde şiddete maruz kalan ve şahit olan, saldırgan davranışları hoş görülen çocuklar daha fazla akran zorbalığında bulunuyor. İş yerinde yüksek stres ve anlaşmazlık yaşayan babalar evde çocuklarına karşı daha otoriter bir tutum sergiliyor ve daha kontrol edici oluyor.'

Kaynak: AA