Fransa'da BNP Paribas'a Ruanda Soykırımı Soruşturması

Savcılık, BNP Paribas Bankasının Ruanda soykırımındaki rolünü araştıracak.

Paris Savcılığının, BNP Paribas Bankasının 1994'te yaşanan Ruanda soykırımındaki rolünü araştıracağı bildirildi.

Kamu yayıncısı Franceinfo Televizyon Kanalının haberine göre savcılık, soruşturmasında BNP Paribas'ya yöneltilen 'soykırıma suç ortaklığı, insanlığa karşı suç ve savaş suçu' iddialarını araştıracak.

Bankanın, 1994'te Ruanda'da soykırım işleyenlere yasa dışı silah temininin finansmanında rol aldığı öne sürülüyor.

Haberin yayılmasının ardından bankanın borsadaki hisselerinde öğle saatleri itibarıyla yaklaşık yüzde 1 oranında düşüş yaşandı.

Ruanda soykırımı ile ilgili çalışmalar yapan üç sivil toplum örgütü, haziran ayında BNP Paribas hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunmuştu. Suç duyurusunda söz konusu dönemde Ruanda hükümetine silah sağlanması için kullanılacak fonları sağlayan tek bankanın BNP Paribas olduğu ileri sürülmüştü.

Fransa'nın da soykırımda önemli payı olan Ruanda hükümetine silah yardımı yaptığı iddia ediliyor.

Fransa Anayasa Mahkemesi, 15 Eylül'de, Ruanda soykırımı hakkında çalışmalar yapan bir araştırmacının, soykırım dönemine ilişkin cumhurbaşkanlığı arşivlerine erişim talebini reddetmişti.

Ülkede 2015'te eski Cumhurbaşkanı François Hollande tarafından soykırım dönemine dair Elysee Sarayı'ndaki bazı arşivlerin açılması kararlaştırılmıştı.

Ruanda soykırımı dönemine dair arşivler üzerindeki 'devlet sırrı' yasağı kaldırılmasına rağmen soykırımın olduğu dönem Fransa Cumhurbaşkanı olan François Mitterrand tarafından ikinci bir yasağın konulduğu ve bu nedenle arşivlere erişilemediği belirtiliyor.

Ruanda'da 1994'te yaklaşık 100 günde 800 binden fazla Tutsi ve ılımlı Hutu, Hutu ağırlıklı hükümetin desteklediği aşırı uç Hutular tarafından öldürülmüştü.
Kaynak: AA