BM Açıklaması 'Kırım Tatarları 'Orantısız Biçimde' Hedef Alındı'

BM, Kırım Tatarlarının Rusya Federasyonu yetkililerince 'orantısız biçimde' hedef alındığını ve 'sindirildiğini' açıkladı BM Ukrayna İnsan Hakları İzleme Misyonu Başkanı Frazer: 'Kırım'da insan hakları durumu, Rus işgali altında ciddi şekilde kötüleşti'.

Birleşmiş Milletler (BM), Kırım Tatarlarının Rusya Federasyonu yetkilileri tarafından 'orantısız bir biçimde' hedef alındığı ve 'sindirildiği' uyarısında bulundu.

BM Ukrayna İnsan Hakları İzleme Misyonu Başkanı Fiona Frazer, BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliğinin Kırım Özerk Cumhuriyeti ve Sivastopol'daki 'insan hakları durumu' ile ilgili raporunu açıkladı.

Frazer, BM Cenevre Ofisi'nde düzenlediği basın toplantısında Rusya'nın, 18 Mart 2014'te Kırım'ı işgal ettiğini anımsatarak, raporda bu tarihten itibaren işlenen insan hakları ihlallerine yer verdiklerini söyledi.

'Kırım'da insan hakları durumu Rus işgali altında ciddi şekilde kötüleşti.' diyen Frazer, Rus devlet kuruluşlarının Kırım'da 'Çok yönlü ve vahim' insan hakları ihlalleri işlediğinin altını çizdi.

- 'İşkence belgelendi'

Frazer, Kırım'da Rusya'nın neden olduğu 'keyfi tutuklamalar, gözaltılar, zorlanmış ortadan kaybolmalar, kötü muamele, işkence ve en az bir yargısız infazın' belgelendiğini belirtti.

Ukrayna yasalarının Rusya tarafından değiştirilmesi sonucu on binlerce kişinin Rusya Federasyonu vatandaşlığına geçtiğini anlatan Frazer, böylelikle uluslararası hukukun ihlal edildiğini dile getirdi.

Frazer, Rusya hükümetine 'işgalci güç' sıfatıyla Kırım'da insan haklarına riayet etmesi, işkence, kaçırma ve cinayetlerin 'etkili bir şekilde' araştırması da içeren 20 teklifte bulunduklarını açıkladı.

Kırım'a BM olarak erişim izinlerinin olmadığını ve en son BM Genel Sekreteri'nin İnsan Haklarından Sorumlu Yardımcısı Ivan Simonoviç'in 2014'te bölgeyi ziyaret ettiğini anımsatan Frazer, Rusya'dan Kırım'a 'koşulsuz erişim' izni vermesini istedi.

- 'Kırım Tatarları sindirildi'

Frazer, AA muhabirinin, 'Kırım'da BM verilerine göre, 2001 yılında 125 milletten insan yaşıyordu. Kırım Tatarları da sizin rakamlarınıza göre, 245 bin 291 ile nüfusun yüzde 12,26'sını ve en büyük üçüncü büyük topluluğu oluşturuyordu. Bugün itibariyle Kırım Tatarlarının nüfusu kaçtır? İşgalden nasıl etkilendiler?' şeklindeki sorusu üzerine, rapora göre, işgal sonrası 2014 Eylül'ünde yapılan sayımda Kırım Tatarlarının nüfusunun 232 bin 340'a düştüğünü fakat günümüzdeki rakamı tam bilmediğini söyledi.

Kırım Tatarlarının Rusya Federasyonu yetkilileri tarafından orantısız bir biçimde hedef alındığını ve sindirildiğini vurgulayan Frazer, bu insanların evlerinde aramalar yapıldığını ve Kırım Tatar topluluğu üyelerinin de gözaltına alındığını kaydetti.

- 'Kırım'ın demografik yapısı değişti'

BM raporunda, işgalin başlangıcından itibaren yerinden edilen Kırım Tatarları ve Ukraynalıların Rusya Federasyonu yargısı altında yaşamayı reddetmesi ve etnik ve dini kökenlerinden dolayı tehdit edildiklerine yer veriliyor.

Kırım'da 2014'te yapılan referandum sonrası bölgenin demografik yapısının hızla değişmeye başladığına işaret edilen raporda, Rusya vatandaşlarının akın akın Kırım'a geldiği ve nüfusun arttığına değiniliyor. Buna göre, 2014'te yapılan sayımlarda nüfusu 393 bin 304 olan Sivastopol'un nüfusu Rusya Devlet İstatistik Kurumunun 1 Ocak 2017 rakamlarına göre, 428 bin 753'e çıktı. Yarımadanın toplam nüfusu da 56 bin 152 artışla 2 milyon 340 bin 921'e yükseldi.

Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkanı ve Ukrayna milletvekili Refat Çubarov, Kırım meselesi ile ilgili kurulacak uluslararası bir grubun Kırım’ın geri dönüşünün başlangıcı olabileceğini açıklamıştı.

Rusya, 18 Mart 2014'te Kırım Özerk Cumhuriyeti'ni ve Sivastopol şehrini yasa dışı ilhak etmişti. Kırım'ın ilhakı ve Ukrayna'nın doğusunda çıkan olaylardan sonra AB, ABD ve bazı ülkeler, Rusya’ya yaptırım uygulamaya başlamıştı.

Kaynak: AA