Gaziantep'in İhracatı Arttı

GSO Yönetim Kurulu Başkanı Konukoğlu: 'Geçen yılın ocakağustos dönemine göre yüzde 4,5 oranında artışla 4 milyar 266 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdik'.

Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Başkanı Adil Sani Konukoğlu, kentten yapılan ihracatın ocak-ağustos döneminde, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4,5 artarak 4 milyar 266 milyon dolara ulaştığını bildirdi.

Konukoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, haziran ayında ihracatta yüzde 14 oranında düşüş yaşadıktan sonra toparlanmaya başladıklarını, temmuzda yüzde 30, ağustosta da yüzde 5,4 oranında artış gerçekleştirdiklerini belirtti.

En fazla ihracat yapan ilk 10 il arasında 5’inci sırada olduklarına dikkati çeken Konukoğlu, şunları kaydetti:

'Geçen yılın ocak-ağustos dönemine göre yüzde 4,5 oranında artışla 4 milyar 266 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdik. İhracatın ithalatı karşılaması yüzde 120 oranında. Gaziantep’ten yapılan ihracatta ilk sıraları Irak, ABD, Suriye, Suudi Arabistan, İran, İtalya, İngiltere, Almanya, Belçika ve İsrail alıyor. 175 ülkeye ihracat yapıyoruz. Bildirge veren iş yeri sayısında haziran ayında yüzde 2,8, temmuz ayında yüzde 1, ağustos ayında ise yüzde 3,5 oranında artış var. Sigortalı çalışan sayısında ise haziran ayında yüzde 12,2, temmuzda 12,1, ağustosta ise yüzde 11 artışımız var. Yani son üç ayda ortalama yüzde 10’un üzerinde bir artışımız var. Bu durum, trendin yukarı doğru gittiğinin bir göstergesi. Bunun artması sonucu enerji kullanımında artış var.'

Konukoğlu, en fazla marka patent başvurusu yapan iller sıralamasında 2 bin 359 başvuruyla beşinci, en fazla endüstriyel tasarım başvurusunda ise 2 bin 52 başvuru ile dördüncü sırada olduklarını vurguladı.

GSO Mesleki Eğitim ve Danışmanlık Merkezi'ndeki çalışmalara da değinen Konukoğlu, 'Buranın kurulmasında İpekyolu Kalkınma Ajansının özellikle de Organize Sanayi Bölgesi’nin çok büyük desteği oldu. Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı’nın da (UNDP) destekleriyle atölyeler kuruldu. Yüzün üzerinde eğitim programı var. Emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum. Kentimize ve bölgemize böyle bir merkezin kazandırılması hepimiz adına mutluluk verici.' değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: AA