E-Ticarette Küresel Firmaların Türkiye İlgisi

TOBB Eticaret Meclis Başkanı Kantarcı: 'Küresel oyuncuların Türkiye'deki eticaret pazarına yönelmesi esasında bizi şaşırtmıyor. Bu durum, sektörün ülkemizde ne kadar güçlü bir gelecek vadettiğinin de kanıtı' 'Eihracat ekosisteminde yerimizi ivedilikle almak için ülke olarak çalışmalarımızı hızlandırabilirsek ileride ekonomik büyüme anlamında da yüz güldüren sonuçlar elde edebiliriz'

YUSUF ŞAHBAZ - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) E-ticaret Meclis Başkanı ve GittiGidiyor Genel Müdürü Öget Kantarcı, küresel oyuncuların Türkiye'deki e-ticaret pazarına yönelmesinin kendilerini şaşırtmadığını belirterek, 'Bu durum, sektörün ülkemizde ne kadar güçlü bir gelecek vadettiğinin de kanıtı.' dedi.

Kantarcı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, TOBB E-Ticaret Sektör Meclisi kurulurken en önemli amaçlarının Türkiye'de e-ticaret sektörünü büyütmek ve bundan sonraki dönemde kamu ve özel sektörün e-ticaretin gelişmesini sağlayacak süreçlerde birlikte çalışmalarına olanak sağlamak olduğunu belirtti.

Yurt dışında faaliyet gösteren e-ticaret sitelerinden yapılan alışverişlerde uygulanması gündeme gelen stopaj kesintisinin vergi kaybını önlemek için planlandığını dile getiren Kantarcı, söz konusu uygulamanın Türkiye'de potansiyel gören ve bu pazara girmek isteyen uluslararası e-ticaret oyuncularını yatırım yapmaya teşvik edeceğini belirtti.

- 'İhracatın artırılmasında en kritik kanal e-ticaret'

E-ticaretin, ihracatın artırılması için en kritik kanallardan biri olduğunu vurgulayan Kantarcı, şunları söyledi:

'Bu önemli ihracat kanalının önünde, sektörün büyümesini kısıtlayan, aşılması gereken bariyerler bulunuyor. İade ve gümrük süreçlerinin, sınır ötesi ticareti destekleyecek şekilde kolaylaştırılması ve maliyetlerinin azaltılması, teşvik paketleri ile perakendecilerin e-ihracat faaliyetlerinin desteklenmesi, uluslararası taşımacılık ücretlerinin düşürülmesi, Elektronik Ticaret Gümrük Beyannamesi'nin karayolunu da kapsayacak şekilde genişletilmesi, e-ihracat rakamlarının ülke ve firma bazlı aksiyonlara imkan tanıyacak şekilde raporlanması ile Türkiye'nin e-ihracat büyümesi desteklenebilir.'

- 400 milyar dolar seviyesine ulaştı

Dünyada e-ticarette sınır ötesi ticaret hacminin 2016 yılında 400 milyar dolar seviyesine ulaştığını hatırlatan Kantarcı, bunun her yıl ortalama yüzde 27 büyüyerek 2020 yılında 1 trilyon dolara yaklaşmasını beklediklerini ifade etti.

Türkiye'nin pastadan pay almak için bu kanala yoğunlaşması gerektiğine dikkati çeken Kantarcı, 'E-ihracat ekosisteminde yerimizi ivedilikle almak için ülke olarak çalışmalarımızı hızlandırabilirsek, ileride ekonomik büyüme anlamında da yüz güldüren sonuçlar elde edebiliriz.' diye konuştu.

- 'Türkiye, e-ticaret için dikkat çekici bir potansiyel barındırıyor'

E-ticaretin dünyada cazibesini korumaya devam ettiğine değinen Kantarcı, Türkiye'de yaklaşık 47 milyon internet kullanıcısı olduğunu dile getirdi.

Bu rakamla ve gelişen e-ticaret hacmiyle dünyanın önde gelen e-ticaret şirketlerinin Türkiye pazarına girmek istediğini vurgulayan Kantarcı, şunları söyledi:

'Küresel oyuncuların Türkiye pazarına yönelmesi esasında bizi şaşırtmıyor. Bu durum, sektörün ülkemizde ne kadar güçlü bir gelecek vadettiğinin de kanıtı. Söz konusu girişimlerin Türkiye'de e-ticaretin gelişimi açısından faydalı olacağını düşünüyorum. Çünkü potansiyelini tam olarak ortaya koyan, dünya standartlarında dinamizme sahip bir e-ticaret ekosistemi oluşması için Türkiye'de daha gidilecek çok yol var.'

Kantarcı, Türkiye'deki e-ticaret sektörünü küresel rekabete sağlıklı bir şekilde entegre etmek için çalışmaların devam ettiğini de sözlerine ekledi.
Kaynak: AA