'Ortak Altyapı Paylaşımına Sıcak Bakıyoruz'

Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Süel: 'Fiberle donatılmış mobil omurgayı oluşturmak adına ortak altyapı paylaşımına, yatırımları hızlandıracak ve bunun sayesinde daha yaygın ve daha iyi bir hizmet sağlayacak çözümlere sıcak bakıyoruz' 'Bugün nasıl elektrik, su, doğal gaz olmazsa olmaz hizmetler olarak kabul görüyorsa baz istasyonlarının inşasında da, fiber kazı izinleriyle ilgili belediyelerle yaşadığımız sorunların ve paylaşımla ilgili engellerin de bir an önce ortadan kalkması gerekiyor' 'Ortak fiber yatırımlarının teşvik kapsamına alınması, fiber şebekelerin en ücra köşelere kadar hizmet sağlamasını ve bilgi toplumu olma yolunda herkesin fiberden yararlanmasını sağlayacaktır'.

HANDAN GÜNEŞ - Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Hasan Süel, 'Fiberle donatılmış mobil omurgayı oluşturmak adına ortak altyapı paylaşımına, yatırımları hızlandıracak ve bunun sayesinde daha yaygın ve daha iyi bir hizmet sağlayacak çözümlere sıcak bakıyoruz.' dedi.

AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Süel, birçok ülkede operatörlerin 2020 yılında 5G ile kullanıcılarını tanıştırmayı planladığını ifade etti.

5G'nin hayata farklı bir bakış açısı getiren, hayatı iyileştiren, tüm endüstrilere dokunarak verimlilik, güvenlik ve rekabetçilik sağlayan yepyeni bir teknolojinin altyapısı olduğunu aktaran Süel, 'Mesela karla yolları kapanmış bir köy düşünün ve orada bir insanın cerrahi müdahaleye ihtiyacı var. Bu cerrahi müdahalenin 5G teknolojisiyle Ankara'daki bir doktor tarafından robotik teknolojisiyle o köyde gerçekleştirilmesi mümkün. İşte gerçekten tüyleri ürperten ve hayal edemediğimiz bir şey ama mümkün.' diye konuştu.

Süel, sadece bir cerrahi operasyonda değil, aynı zamanda sürücüsüz arabanın alacağı aksiyonlarda da önem arz eden 5G'nin çok düşük bekleme süresine, yüksek kapasiteye, güvenilirliğe ve kaliteye sahip yeni bir teknoloji altyapısı getireceğini vurgulayarak, 'Nesnelerin nesnelerle çok hızlı ve etkin bir şekilde haberleştiği ve bunu yaparken de fiber altyapıyı kullandığı bir teknolojiden bahsediyoruz. Hepsini bir araya getirdiğimizde de 5G oluyor.' bilgisini verdi.

5G'nin biran evvel hayata geçmesi için atılması gereken adımlara işaret eden Süel, şunları kaydetti:

'Bu altyapıyı kaldıracak baz istasyonu teknolojisinin, bunu sağlayacak platformların ve uygulamaların geliştirilmesi gerekiyor. 5G'nin hayata geçeceği frekansların belirlenmekle kalmayıp temizlenmesi ve operatörlere verilmek üzere hazır hale getirilmesi ve bunun ihale edilmesi süreci var. En önemlisi de fiber altyapılarla bunların desteklenmesi. Ulu önder Atatürk nasıl 1930'lu, 40'lı yıllarda 'ülkeyi demir ağlarla ördük' dediyse aynı vizyondan hareketle biz de ülkenin fiber ağlarla örülmesi, donatılması gerektiğini düşünüyoruz ki teknoloji herkese aynı fırsat eşitliğini sağlasın ve ülkemizin her karış toprağındaki insanın aynı teknolojiye erişimi olabilsin. Ucuz ve yaygın mobil geniş bantı herkese götürebilelim.'

- 'Bir gecikme tereddütünde değilim'

Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Hasan Süel, Türkiye'nin 4,5G teknolojisini oldukça iyi kullanabildiğini dile getirerek, 'Türkiye bugün mobil geniş bant uygulamalarını kullanan ülkeler arasında. Buna adaptasyon anlamında birinci sıralarda. Genç ve teknolojiye yatkın bir jenerasyon. Teknolojinin faydalarından yararlanmayı öncelik haline getirmiş bir nesille karşı karşıyayız.' yorumunu yaptı.

Süel, doğru bir yol haritası çizildiği taktirde 5G'ye herkesten önce ya da eş zamanlı geçen ülkelerden biri olunabileceğini kaydederek, 'Yeter ki teknolojik altyapı, ön şartlar hazır olsun. Ben bir gecikme tereddütünde değilim.' dedi.

Altyapı bağımlılığını ortadan kaldırarak, bulut şebeke üzerinden abonelerine daha hızlı şekilde çok daha esnek servisler sunmayı hedeflediklerini belirten Süel, yüksek kalite ve kapasitede 4,5G hizmetleri sağlayabilmek için yeterli frekansları elde ettikleri son frekans ihalesinin, önemli bir dönüm noktası olduğunu vurguladı.

Süel, sürekli artan data ihtiyacının karşılanabilmesi için genişbant teknolojilerine yatırım yapılması gerektiğinin altını çizerek, 'Çünkü yeni dünya düzeninde, genişbanta erişim teknolojisinin yaygınlığı ve kullanım yoğunluğu, ülkelerin uluslararası sıralamalardaki gelişim göstergelerinden biri olarak kabul ediliyor. Genişbanttaki herhangi bir gecikme, ülkenin rekabet gücünün de ciddi biçimde geride kalmasına neden oluyor.” şeklinde konuştu.

- 'Ortak altyapı paylaşımına sıcak bakıyoruz'

Hasan Süel, 5G teknolojisine dünyayla eş zamanlı ve tam kapasite ile geçebilmek için sektör paydaşlarının atması gereken iki önemli adımdan ilkinin baz istasyonlarının kendi aralarındaki transmisyonu sağlayacak yüksek kapasiteli ve fiberle donatılmış bir altyapı oluşturmak olduğunu söyledi.

Fiberle donatılmış mobil omurgayı oluşturmak adına ortak altyapı paylaşımına, yatırımları hızlandıracak ve bunun sayesinde daha yaygın ve daha iyi bir hizmet sağlayacak çözümlere sıcak baktıklarına işaret eden Süel, şunları aktardı:

'5G teknolojisi ile etkin iletişim için daha fazla baz istasyonuna ihtiyacımız olduğu bir gerçek. Bu ihtiyacı karşılamak için de yeni yatırımlar yapmamız gerekiyor. Bugün nasıl elektrik, su, doğalgaz olmazsa olmaz hizmetler olarak kabul görüyorsa; baz istasyonlarının inşasında da, fiber kazı izinleriyle ilgili belediyelerle yaşadığımız sorunların ve paylaşımla ilgili engellerin de bir an önce ortadan kalkması gerekiyor. Bu konuda hükümetimizin vereceği teşvikleri de önemsiyoruz.'

Süel, ortak fiber yatırımlarının teşvik kapsamına alınmasını, fiber şebekelerin en ücra köşelere kadar hizmet sağlamasını ve bilgi toplumu olma yolunda herkesin fiberden yararlanmasını sağlayacağını dile getirerek, şunları kaydetti:

'Rekabet gücümüzü koruyabilmek için hızlı geniş bant ve eve kadar fiber konusunda lig atlamamız önem taşıyor. Bu yüzden, fiber meselesi memleket meselesi diyoruz. Mevcutta kurulu olan altyapı tesisleri de etkin bir şekilde kullanılamıyor. Süreçler basitleşmeli, maliyetler düşürülmeli.

Birçok ülkede yapıldığı gibi Türkiye'de de nerede fiber, nerede bakır sabit altyapı olduğuna dair bir dijital haritanın oluşturulmasıyla, nereye nasıl yatırım yapabileceğimizi çok daha iyi görebiliriz. Hatta su, elektrik ve doğalgaz gibi diğer altyapılar da bu haritaya entegre edilerek sektörler arası da büyük bir sinerji yaratılabilir. Ulusal Genişbant Stratejisi ve Eylem Planı'nda da bizleri yeni nesil teknolojilere taşıyacak altyapıyı inşa etmek için iş birliğinin önemine ve mevcut regülasyonların yatırımı teşvik eden bir yapıda değiştirilmesine değinilmesini son derece önemsiyoruz.'

- 'Bugüne kadar Türkiye'ye yaklaşık 20 milyar TL yatırım yaptık'

5G ile kapasitenin en önemli şebeke ihtiyacı olacağını ve küçük hücrelerden mikro hücrelerin çözümün bir parçasını oluşturacağını belirten Süel, 'Dolayısıyla, düzenlemeler de dahil her şeyi mikro çözümlere göre yeniden düzenlememiz gerekiyor. Mikro çözümler, WiFi tipi çözümler gibi konuşlandırılıp devreye alınmalı. Diğer önemli bir husus da elektronik haberleşme sektörü üzerindeki vergi ve diğer finansal yükümlülükler. Baz istasyonlarına yapılan yatırımlar üzerinden ve abonelerden alınan telsiz ücretleri ile özel iletişim vergisi maliyetlerinin kaldırılmasıyla, günlük hayatımız da çok daha hızlı ve kolay dijitalleşecek.' ifadelerini kullandı.

Süel, Vodafone'un bugüne kadar Türkiye'ye yaklaşık 20 milyar TL yatırım yaptığını anımsatarak, şu değerlendirmelerde bulundu:

'Türkiye'nin en büyük yabancı yatırımlarından biri olarak; şartların iyileştirilmesiyle, iletişim altyapılarına olan yatırımlarımızı artan bir şekilde devam ettirmeye hazırız. Türkiye'de hızlı genişbant internet erişiminin, temel vatandaşlık hakkı olarak belirlenmesi ve bir haneye giden temel hizmetler kapsamında değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Vodafone Türkiye olarak bu vatandaşlık görevi için üzerimize düşen her türlü görevi yapmaya istekliyiz ve eylem planında belirtilen prensipleri benimsiyoruz. Türkiye için olmazsa olmaz Ulusal Genişbant Politikası'nın bir an önce hayata geçmesinin çok önemli olduğunu düşünüyoruz.'

5G'nin, yerli üretimin desteklenmesi açısından da önemli bir itici güç olacağını dile getiren Süel, sözlerini şöyle tamamladı:

'Bakanlığımızın yerli ürün ekosistemini geliştirmeye ve yerlilik oranı daha yüksek bir haberleşme sektörü yaratmaya yönelik adımlarını desteklemeye devam edeceğiz. Maliyet avantajı, maliyet ölçeği ve yüksek Ar-Ge yatırımları gibi unsurlar göz önüne alınarak üretilen yerli baz istasyonu projesi ULAK üzerinden ilk yurt dışı görüşmesini de nisan ayında gerçekleştirerek, 5G yolunda yerli üretime olan güvenimizi bir kere daha gösterme fırsatı bulduk.

Vodafone Türkiye olarak Türkiye'nin dijitalleşmesine liderlik ederek önemli bir sorumluluk üstleniyoruz. Tüketicilerimize genişbant teknolojilerindeki global deneyimimizi yansıtacağız ve onlara en iyi hizmeti vereceğiz. Dijitalleşmenin Türkiye'nin tamamını, her bireyi, her evi ve her kurumu, her hayatı kapsaması için çalışmalarımıza devam edeceğiz.'​

Kaynak: AA