IKBY'nin Tartışmalı Referandumu

IKBY'deki 25 Eylül referandumu propagandası için Erbil sokaklarındaki panolarda sözde Kürdistan haritası kullanılıyor.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) 25 Eylül'de düzenlemek istediği referandum için Erbil sokaklarındaki panolara sözde Kürdistan haritası asıldı.

Bölgede yeni bir çatışmanın çıkmaması için ABD başta olmak üzere Birlemiş Milletler (BM) ve diğer ülkelerin 'Referandumu iptal et' çağrısına kulak vermeyen IKBY'de referandum propagandası için panolarda Türkiye, İran, Suriye'yi de içerisine alan büyük Kürdistan haritası kullanılıyor.

IKBY hükümeti, söz konusu haritaların kendi bilgeleri dahilinde olmadığını, bazı özel şirketler tarafından kiralanan panolara asıldığını söylüyor.

AA muhabirine konuşan IKBY Dışilişkiler Dairesi Türkiye Masası Sorumlusu Dr. Abdusselam Stuni, 'O haritaların hükümet ile bir alakası yok. Bazı özel şirketler sorumsuz bir şekilde davranıp asmış.' dedi.

IKBY'nin siyasetinin belli olduğunu dile getiren Stuni, Irak sınırları içerisinde yasalara göre referandum propagandası yapıldığını kaydetti.

IKBY Bağımsız Yüksek Seçim ve Referandum Komisyonu Basın Sorumlusu Şoreş Hasan ise resmi olarak referandum çalışmaları kapsamında kendilerince IKBY ve tartışmalı bölgeleri de içerisine alan haritanın kullanıldığını aktardı. Hasan, şunları kaydetti:

'Resmi olarak halkı bilgilendirmek için kullandığımız harita Irak'la sınırlıdır. Bunun dışında komisyonumuzca asılan bir harita yok. Bazı özel şirketler kendi inisiyatifleriyle farklı haritalar asmış olabilir ancak bunların hepsi yasalara aykırı olup komisyonumuz tarafından reddediliyor.'
Kaynak: AA