Vali Pehlivan, Arazi Toplulaştırma Çalışmalarını İnceledi

Bayburt Valisi Ali Hamza Pehlivan, Çayıryolu Köyü ve Çevresinde devam eden “Arazi Toplulaştırma” çalışmalarını inceledi.

Vali Pehlivan, Arazi Toplulaştırma Çalışmalarını İnceledi
Çalışmalar hakkında İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Abdulkadir Karabulut’tan bilgiler alan Vali Pehlivan Bayburt’ta arazi toplulaştırma çalışmalarının 2011 yılında Resmi Gazete ’de yayımlanarak yürürlüğe giren Bakanlar Kurulu Kararı’na istinaden Bayburt Merkez, Demirözü İlçesinin 15, Köse İlçesine bağlı 2 köy olmak üzere toplam 17 köyde başlatıldığını aktardı.

Vali Pehlivan, “Bayburt’ta 2016 yılında toplam 14 bin 150 hektarlık alanda arazi toplulaştırma çalışmaları başladı.

Bu çalışmalar kapsamında araziler arasında “Tump” olarak tabir edilen tümsekler kaldırılıyor, drenaj sistemleri, sulama kanalları ve arazi yolları yapılıyor. Bu şekilde arazilerin toplulaştırılması sağlanıyor. Tarım arazilerimiz köylerimizde toplamda 13 bin parsele bölünmüş durumda. Arazi toplulaştırma çalışmalarının tamamlanmasıyla bu sayı 7 bin parsele düşecek. Aynı şekilde arazi büyüklükleri de 7 dekardan 19 dekara çıkmış olacak. Nihai olarak çiftçi üretim masraflarında yüzde 50 tasarruf sağlanmış olacak” dedi.

Vali Pehlivan, yıl içerisinde yapılacak tamamlama çalışmaları ve Demirözü Barajı sulama kanallarının gelecek yıl tamamlanmasıyla birlikte bahse konu tarım arazilerinin ekim ve sulamaya daha elverişli hale geleceğini dolayısıyla hem çiftçilerin hem Bayburt hem de ülke ekonomisinin önemli kazanımlar elde edeceğini söyledi.



Aydıntepe İlçesi’nde yürütülen sulama projeleri ve planlanan toplulaştırma çalışmalarıyla 120 bin hektar tarım arazisinin önümüzdeki yıllarda sulanabilir hale geleceğini bildiren Vali Pehlivan, “Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından bu bölgemizde yürütülen Masat Sulama Projesi ve Gölet projeleri ile yine bu bölgemizdeki başlayacak olan ve 19 köyü kapsayacak toplulaştırma çalışmaları neticesinde bu arazilerimizi de suyla buluşacak. Müşterek çalışmalarla yakın bir gelecekte burada çok daha uygun şartlarda çok daha verimli bir şekilde tarım yapma imkânı elde edeceğiz” değerlendirmesinde bulundu.

Bayburt’un tarım ve hayvancılığa en uygun yerlerden biri olduğuna vurgu yapan Vali Pehlivan, “Çiftçilerimiz daha uygun şartlarda tarım faaliyetlerini sürdürdükçe hem göçün önlenmesine katkı sağlanacak hem de mevcut nüfusumuzun gelir ve refah düzeyi artacak. Zincirleme bir etki doğuracak bu çalışmalar yerel ekonomik gelişmeyi hızlandırdıkça nihai olarak ülke ekonomisine çok önemli katkılar sağlayacak. Bu vesileyle desteklerinden ötürü Sayın Maliye Bakanımıza, Sayın Tarım Bakanımıza, Sayın Orman ve Su İşleri Bakanımıza, devletimizin bütün ilgili kişi ve kurumlarına İlimiz ve çiftçilerimiz adına şükranlarımızı sunuyorum. Bu çalışmalar sürdürülmeye devam ettikçe inşallah emektar çiftçilerimizin yüzü gülecek; onlar mutlu olunca biz çok daha mutlu olacağız. Bütün bu çalışmaların ilimiz ve ülkemiz için hayırlı, uğurlu ve bereketli olmasını diliyorum” dedi.

Kaynak: İHA