Ukrayna Turizm Günleri Workshop'u

TÜRSAB Yönetim Kurulu Başkanı Ulusoy: 'Son yıllarda Türkiye'den Ukrayna'ya giden turist sayısı 80 bine ulaştı. Önceden bu rakam bin seviyesindeydi. Bu kolay bir şey değil' Ukrayna İstanbul Başkonsolosu Gaman: 'Sadece turizm açısından değil karşılıklı yatırımların artması için de imkanlar müsait'

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Yönetim Kurulu Başkanı Başaran Ulusoy, 'Son yıllarda Türkiye'den Ukrayna'ya giden turist sayısı 80 bine ulaştı. Önceden bu rakam bin seviyesindeydi. Bu kolay bir şey değil.' dedi.

Ulusoy, TÜRSAB Genel Merkezi'nde düzenlenen Ukrayna Turizm Günleri Workshop'unda Türkiye ve Ukrayna arasında artan turizm olanakları hakkında değerlendirmeler yaptı.

Ukraynalı ve Türk turistlerin her iki ülkeyi 'Cennet' olarak nitelediğini anlatan Ulusoy, 'Geldiğimiz noktada Ukrayna ile seyahatte ne vize ne pasaport var. Birbirimize rahatça gidip gelebiliyoruz. İki-üç yıl içinde bize gelen Ukraynalı turist sayısının 1 milyona ulaşmasını bekliyoruz. Her iki ülkenin turistleri de cennetten dönmüş gibi oluyor. Bunu her zaman söylüyorum, turizmin olduğu yerde kavga-dövüş olmaz.' diye konuştu.

İstanbul'dan Kars'a kuş uçuşu mesafenin 1 saat 50 dakika olduğunu, İstanbul'dan Kiev'e de aynı sürede gidilebildiğini söyleyen Ulusoy, 'Son yıllarda Türkiye'den Ukrayna'ya giden turist sayısı 80 bine ulaştı. Önceden bu rakam bin seviyesindeydi. Bu kolay bir şey değil. Ukrayna da önümüzdeki dönemde kültürel varlıklarını, folklörünü, doğal güzelliklerini Türkiye'de daha fazla tanıtmalı. Ancak bu şekilde Kiev'e daha fazla Türk turist gidecektir.' değerlendirmesini yaptı.

- 'Kimlikle geçiş Ukrayna için bir ilk'

Ukrayna İstanbul Başkonsolosu Oleksandr Gaman da 'Türkiye ve Ukrayna arasında turizmi geliştirmek için en uygun zamandır. Vatandaşlarımız kimlik kartlarıyla bile seyahat edebiliyor. Bildiğim kadarıyla Türkiye'nin 6 ülkeyle böyle ilişkileri var ama bu kimlikle geçiş Ukrayna için bir ilk. Bu da birbirimize duyduğumuz saygı ve güvenin bir göstergesi. Birbirimize fayda sunacak şekilde gelişmek için tüm imkanlara sahibiz. Sadece turizm açısından değil karşılıklı yatırımların artması için de imkanlar müsait.' dedi.

- 'Kiev modern bir Avrupa şehridir'

Kiev Kamu İdaresi Tanıtım ve Turizm Dairesi Başkanı Anton Taranenko da Kiev Belediyesi'nin selamını ileterek başladığı konuşmasında, Kiev'in turistik değerlerine ilişkin bilgiler verdi.

Taranenko, Ukrayna'nın nüfusunun 42 milyon olduğunu belirterek, Kiev'de 68 milletten 3,5 milyon insanın yaşadığını söyledi.

Ülkesinin ve Kiev'in son derece güvenli bir tatil yeri olduğunu aktaran Taranenko, şunları kaydetti:

'Bizim dost ülkemiz Türkiye Kiev'den uzak değil. Aramızda 2 saatlik uçak yolculuğu var sadece.Ülkemiz çok güvenli bir yer, bizde terörizm yoktur. Kiev'in yakınlarında hiçbir askeri hareketlilik yok. Ukrayna'nın doğusunda, Kiev'den 700 kilometre uzakta bir hareketlilik var ama bu Kiev'in sorunu değil.

Öte yandan Kiev turizm için son derece uygun bir destinasyondur. Müzelere giriş sadece 2-3 avro. Kiev'den bir saaatlik yuçuş mesafesinde olan kayak merkezi, uygun ve turizm açısından önemli bir nokta olmaya devam ediyor. Kiev eski Rus devletlerinden birine başkentlik yapmış ve çoğu ünlü ismin de şehri olmuştur. UNESCO dünya miras listesine giren iki yapıta sahiptir Kiev. Kiev modern bir Avrupa şehridir.'

Taranenko, Kiev'e 2016 yılında Türkiye'den 60,4 bin turistin geldiğini anımsatarak, 'Bu yıl ise Türkiye'den şimdiden 40 bin turist geldi Kiev'e. Bana kalırsa 2017 sonunda 70-75 bin turist sayısına ulaşılmış olacak.' değerlendirmesinde bulundu.
Kaynak: AA