Muş Şeker Fabrikası Doğalgazlı Sisteme Geçti

Fabrika Müdürü Gündoğdu: 'Doğalgaz sistemi ile özellikle işletme enerji masraflarında yüzde 30'a yakın bir tasarruf ön görüyoruz. Fabrikamızın tasarrufu yönünde çok büyük bir adım attığımızı söyleyebilirim. Bunun toplam maliyeti ise 13 milyon lira'

Muş Şeker Fabrikası Müdürü Hakim Gündoğdu, fabrikanın 13 milyon lira maliyetle doğalgaz sistemine geçtiğini bildirdi.

Gündoğdu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1982 yılında kurulan fabrikanın günlük pancar işleme kapasitesinin 4 bin ton olduğunu söyledi.

Fabrikada 2 yıldır doğalgazlı sisteme geçmek için çalışma yürüttüklerini anlatan Gündoğdu, 'Pancar kampanyamızın başlamasıyla doğalgaz sistemine geçtik. Doğalgaz sistemi ile özellikle işletme enerji masraflarında yüzde 30'a yakın bir tasarruf ön görüyoruz. Fabrikamızın tasarrufu yönünde çok büyük bir adım attığımızı söyleyebilirim. Bunun toplam maliyetti ise 13 milyon lira.' diye konuştu.

Gündoğdu, çiftçinin desteği ile fabrikayı ayakta tutmayı ve daha güçlü hale getirmeyi hedeflediklerini dile getirdi.

Muş Şeker Fabrikası'nın çiftçinin tarlasından çıkan mahsulü satın almayı garantilediğini belirten Gündoğdu, 'Biz çiftçimizin ürününü, değeri ölçüsünde almaya çalışıyoruz. 30 dekar pancarı olan bir çiftçi yaklaşık 180 ton pancar alır. Bu ekmek kapısına sahip çıkmalarını bekliyoruz.' ifadelerini kullandı.

Gündoğdu, doğalgaz başta olmak üzere fabrikada yaptıkları yeniliklerin çiftçinin yararına olduğunu kaydetti.

Türkiye'nin şeker ihtiyacını karşılayan 25 fabrikadan biri olduklarını bildiren Gündoğdu, şöyle konuştu:

'Çiftçimizden yılda 400 bin ton pancar alıyoruz. Yılda yaklaşık 52 bin ton şeker üretiyoruz. Bu yıl çiftçimize 85 milyon lira pancar bedeli ödeyeceğiz.145 milyon liralık şeker satacağız. Fabrikanın Muş'a yıllık katma değeri 210 milyon lira civarında. Bunun için ekip olarak iddialıyız.'

Kaynak: AA