Köylüler HES'e Tepki Gösterdi

Adıyaman’ın Kahta Çayı üzerinde kurulması planlanan Hidro Elektrik Santrali (HES) için yapılan kazı çalışmalarını gören köylüler, çalışmalara tepki gösterdi.

Köylüler HES'e Tepki Gösterdi
Kahta Çayı üzerinde kurulması düşünülen HES’i protesto etmek amacıyla çevre köylerden bir araya gelen vatandaşlar, HES firmasının hem mahkeme kararının sonuçlarını beklemeden hem de kamulaştırma çalışmaları tamamlanmadan kazı çalışmalarına başladığını iddia etti. Çevre köylerden gelen vatandaşlar ilgili firmaya ait Kahta Çayı yakınlarındaki şantiyede bir araya gelerek yapılan çalışmaların bir an önce durdurulmasını istedi.

Köylüleri sakinleştirmek için olay yerine çok sayıda jandarma sevk edildi. HES firmasının izinsiz yapıldığı öne sürülen kazı çalışmalarına tepki göstermek için bir araya geldiklerini belirten köylüler, geçimlerini tarım ve hayvancılıkla sağladıklarını ve HES projesi ile kurutulacak Kahta Çayı’ndan sonra ne tarımla ne de hayvancılıkla geçinemeyeceklerini belirttiler.

Eski Esendere Köyü Muhtarı Hamit Yücel yaptığı açıklamada, “Köyümüzde 500 dönümden fazla sulu tarla var. Şu an bunları susuz tarlalara çeviriyorlar. Bunu yaparken biz köylülere haksızlık yapılıyor. Bizler de bu haksızlığın altından çıkmak istiyoruz. Bu köyümüze ve ardımızdan gelecek çocuklarımıza yazık ediyorlar. Ben hizmete ve devletimize karşı değilim. Ama bu tarlalarımızı susuzlaştırarak bize yazık ediyorlar. Köyümüzde yaşayan insanları susuz bırakıyorlar. Bizi susuz bırakmasınlar. Bugün ihtiyaçlarımızı bu tarladan karşılıyoruz. Küçük ve büyükbaş hayvanlarımızı da bu tarlalarımızda besliyoruz. Bu tarlalarımızı da şimdi kurutmaya çalışıyorlar. Bu haksızlığı bize ne diye yapıyorlar” dedi.

Köy sakinlerinden Abdullah Yılmaz ise “Bugün burada toplanmamızın amacı idari mahkemenin kararı olmadan gelen iş makinelerinin tarlalarımıza girmesidir. Biz bunu idari makamlara bildirdik. Sayın Kaymakamımız Ahmet Gazi Kaya ve Jandarma Komutanımız Teğmen Selçuk Çalıkuşu’nun göstermiş olduğu duyarlılıktan dolayı iş makineleri sahamızdan çekildi. Bundan dolayı Sayın Kaymakamımıza ve komutanımıza teşekkür ediyorum. Bizim gayemiz idari mahkemenin kararı olmadan iş makinelerinin gelip sahamızda çalışmalarını engellemekti. İş makinelerinin sahamızdan çekilmeye başlaması sonucunda bizler de dağılıyoruz” şeklinde konuştu.

Köylülerin talep ve sıkıntılarını dinleyen Kahta İlçe Jandarma Komutanı Teğmen Selçuk Çalıkuşu, köylüler ile konuşarak yasal zeminde gerekli bütün eksikliklerin giderileceğini söyledi.

Teğmen Çalıkuşu, yapılan kazı çalışmalarının durdurulduğunu ifade ederek, yapılan eylemin son bulmasını istedi. Teğmen Çalıkuşu’nun konuşmasından sonra ikna olan köy sakinleri, yaklaşık 1 saat süren eyleme son verdi.
Kaynak: İHA