Bulgaristan'daki Göçmenlere Dolaşım Hakkı Sınırlaması

Bulgaristan hükümeti ülkeye yasa dışı yollarla giren ve sığınma taleplerine yanıt bekleyen göçmenlerin dolaşım haklarını sınırlandırdı.

Bakanlar Kurulu toplantısında alınan karara göre, göçmenler sadece kaldıkları mülteci kampının bulunduğu şehir veya kasaba sınırları içinde hareket edebilecek.

Söz konusu kararın ardından Başkent Sofya'da ve Türkiye sınırına yakın Harmanlı, Pıstrogor ve Sliven kentine yakın Banya'da, Devlet Mülteciler Ajansının (DAB) denetimindeki kamplarda kalanlara dolaşım düzeni konusunda ayrıntılı bilgi verildi.

Harmanlı ve Pıstrogor'daki yabancıların Türkiye ve Yunanistan'a yakın sınır bölgelerine girmeleri kesinlikle yasaklandı.

Sınır bölgesinde bulunan Pıstrogor köyü yakınlarındaki kampta kalanlara sadece köy sınırları içinde gezme hakkı tanınırken, Sofya ve Banya'daki göçmenlerin ise şehir dışına çıkmalarına izin verilmeyecek.

Hükümetin Basın Merkezinden konuyla ilgili yapılan açıklamada, kaçak göçmenlere tanınan dolaşım haklarının yeterli görüldüğü, kontrolün prosedür kapsamında bilgi edinilmesi ve başvuruların güvenli şekilde değerlendirilmesi için bu önlemlerin şart olduğu ifade edildi.

Kararın gerekçesinde ise dolaşım sınırlarının Mültecilere Sığınma Yasası'nda da yer aldığı ve 'hak olarak' tanımlandığı belirtildi.

Göçmenlerin kural ihlali yapması halinde kapalı tip kamplara götürülmeleri öngörülüyor.

DAB, yıl başından bu yana Bulgaristan'a yasa dışı yollarla giren yabancıların sayısının 3 binin altında olduğunu, bunların bin 500'üne sığınmacı statüsü verildiğini kaydetmişti. İçişleri Bakanlığının gayriresmi verilerine göre ise aynı dönemde 15 bine yakın göçmenin ülkeden transit geçiş yaparak Batı Avrupa ülkelerine kaçtığı tahmin ediliyor.

Kaynak: AA