Bir Asır Önceki Yerel Gazetenin Kayıp Nüshaları Getirildi

Antalya Büyükşehir Belediyesi, 1920'li yıllarda Antalya basın tarihinin en önemli temsilcilerinden biri olan Akdeniz Gazetesi'nin kayıp nüshalarını Antalya'ya getirtti.

Antalya Büyükşehir Belediyesi, yapımı devam eden Antalya Kent Müzesi çalışmaları kapsamında kent tarihine ilişkin öncelikli belgelerin tespiti ve Antalya'ya kazandırılması için çalışmalarını yoğunlaştırdı.

Antalya Büyükşehir Belediyesinden yapılan yazılı açıklamaya göre, 1920'li yıllarda Antalya basın tarihinin en önemli temsilcilerinden biri olan Akdeniz Gazetesi'nin kayıp nüshaları Antalya'ya getirildi.

Büyükşehir Belediyesi Kent Tarihi ve Tanıtımı Dairesi Başkanlığı, uzun süredir çalışmalarını yürüttüğü, Antalya tarihine ışık tutacak Akdeniz Gazetesi'nin kayıp nüshalarına ulaştı.

Elmalılı Dr. Ferruh Niyazi Ayoğlu tarafından yayımlanan ve 9 Mart 1925 tarihinde yayın hayatına başlayan Akdeniz Gazetesi, 1920'li yıllar Antalya'sına dair belge niteliği taşıyor. Akdeniz Gazetesi'nde yer alan birçok haberde kentin sorunlarına ve Antalyalıların ihtiyaçlarına değiniliyor.

Kent Tarihi ve Tanıtımı Dairesi Başkanı Zülfü Çelik, Akdeniz Gazetesi'nin Antalya'nın en eski gazeteleri arasında yer aldığını, ancak gazetenin 1926 yılında çıkan bir yangın nedeniyle kapanmak zorunda kaldığını, yangında gazetenin çok değerli arşivinin de yok olduğunu ifade etti.

Çelik, bu nedenle Akdeniz’in orijinal nüshalarına ulaşmanın çok güç olduğunu ve bu güç işin üstesinden geldikleri için mutlu olduklarını kaydetti.

Londra, Marsilya, Atina, İstanbul gibi kentlerde arşivlerde çalıştıklarını anlatan Zülfü Çelik, Antalya'ya ilişkin tarihi belgelerin peşine düştüklerini, Akdeniz Gazetesi'nin kayıp 58 nüshasına da bu çalışmalar sayesinde ulaştıklarını ifade etti.

1925 ve 1926 yılları arasında Elmalı'da kaymakamlık yapan Mehmed Bahaaddin Bey'in koleksiyonuna ait olan gazetelerin Kent Tarihi ve Tanıtım Dairesi Başkanlığının araştırmaları neticesinde satın alınarak Antalya'ya kazandırıldığını belirten Çelik, arşive alınan gazetelerin bir süre sonra araştırmacıların kullanımına açılacağını bildirdi.
Kaynak: AA