Avanos Çömleğine Coğrafi İşaret

Avanos Belediye Başkanı İnce: 'Avanos çömleği, asırlardır nesilden nesile aktarılarak günümüze kadar ulaşmıştır. Yöre ile özdeşleşen çömleğimiz şimdi Türkiye'nin marka değeri haline gelmiştir'

Nevşehir'in el sanatlarıyla ünlü Avanos ilçesinde, ustaların ellerinde şekillenerek kullanıma hazır hale getirilen çömleğin coğrafi işaret tescili yapıldı.

Avanos Belediye Başkanı İsmet İnce, AA muhabirine, belediye tarafından Türk Patent ve Marka Kurumuna yapılan tescil başvurusunun kabul edildiğini bildirdi.

İnce, müracaatın ardından kurumca yapılan incelemelerin tamamlandığını, Avanos çömleğinin coğrafi işaret tescili ile koruma altına alındığını kaydetti.

İlçede, çanak ve çömlek işçiliğinin Hititler döneminden beri devam ettiğinin bilindiğini aktaran İnce, 'Belediyemiz, kaymakamlık ve Nevşehir Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü ile ortaklaşa çalışarak sonuca ulaşıldı. Avanos çömleği, asırlardır nesilden nesile aktarılarak günümüze kadar ulaşmıştır. Yöre ile özdeşleşen çömleğimiz şimdi Türkiye'nin marka değeri haline gelmiştir. Amacımız, diğer el sanatı ürünlerimizi de dünyaya duyurmaktır.' diye konuştu.

İnce, coğrafi işaret tescili ile Avanos çömleğinin katma değerinin yükseleceğini ifade etti.
Kaynak: AA