TODAİE'de Akademik Yıl Açılışı Ve Diploma Töreni

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sarıeroğlu: 'Enstitümüzde öğretim almak için Cezayir'den Kamerun'a, Tunus'tan Ukrayna'ya, Moritanya'dan Maldivler'e kadar 24 ülkeden öğrenci gelmektedir. Enstitümüz medeniyet coğrafyamızla köprüler kurarak oralarla olan gönül bağımızı güçlendirmektedir'

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, Türkiye ve Orta Doğu Amme İdaresi Enstitüsünde (TODAİE) 24 ülkeden öğrencinin eğitim gördüğünü belirterek, 'Enstitümüz medeniyet coğrafyamızla köprüler kurarak oralarla olan gönül bağımızı güçlendirmektedir.' dedi.

Sarıeroğlu, TODAİE'de düzenlenen 2017-2018 akademik yılı açılış programı ve diploma töreninde yaptığı konuşmada, Enstitünün kuruluşunda büyük emeği olan Adnan Menderes'i rahmetle andı.

TODAİE'nin 1952'de Türkiye Cumhuriyeti ile Birleşmiş Milletler arasında imzalanan anlaşmayla kurulduğunu anımsatan Sarıeroğlu, şunları söyledi:

'Enstitümüz, yalnızca ülkemizin değil Ortadoğu, Balkanlar ve Kafkasya coğrafyasının da güçlü ve saygın kamu yönetimi enstitüsüdür. Ayrıca günümüzün modern enderunu olma niteliğini de kazanmış bir kurumumuzdur. TODAİE, yalnızca teorik bilginin verildiği akademik bir enstitü değil aynı zamanda bürokrasinin de deneyimleme ve paylaşma merkezi konumundadır. Kamu yönetimine yönelik eğitim, araştırma ve yayın faaliyetleri, ülkemizde ve dünyada yüksek lisans programları ile yıllar geçtikçe saygınlığını artırmıştır. Araştırma faaliyetleri kamu yönetimine yön vermektedir.'

- 'Enstitü kültürel diplomasi görevi de yürütüyor'

Enstitünün Türkçe öğretim veren yüksek lisans programlarının yanı sıra İngilizce öğretim veren yüksek lisans programları da düzenlediğini vurgulayan Sarıeroğlu, 'TODAİE, dört uluslararası kuruluşun üyesi ve Uluslararası Yönetim Bilimleri Enstitüsünün de Türkiye sorumlusudur. Enstitümüz, 2015 yılı başında, Azerbaycan'da Devlet İdarecilik Akademisi ile Azerbaycan Kamu Bürokrasine yönelik olarak Kafkasya Kamu Yönetimi Araştırma ve Eğitim Merkezini hayata geçirmiştir.' diye konuştu.

TODAİE'ye yeni akademik yılda yüksek lisans ve doktora programları için toplam 282 kişinin kayıt yaptırmaya hak kazandığını bildiren Sarıeroğlu, şunları kaydetti:

'Bu öğrencilerimizin 50'si yabancı uyrukludur. Enstitümüzde öğretim almak için Cezayir'den Kamerun'a, Tunus'tan Ukrayna'ya, Moritanya'dan Maldivler'e kadar 24 ülkeden öğrenci gelmektedir. Enstitümüz medeniyet coğrafyamızla köprüler kurarak, oralarla olan gönül bağımızı güçlendirmektedir. Kültürel sınırların kalktığı, iletişimin ve etkileşimin arttığı küresel bilgi çağında Enstitümüz, önemli kültürel diplomasi görevi de yürütmektedir.'

- '100 öğrenci diploma almaya hak kazandı'

TODAİE'nin yetiştirdiği öğrencilerin mutlu gününde onlarla birlikte olmaktan memnuniyet duyduğunu ifade eden Sarıeroğlu, şu bilgileri verdi:

'Bugün, Enstitümüzün yüksek lisans programlarından 99 öğrencimiz ve siyaset bilimi ve kamu yönetimi doktora programından 1 öğrencimiz olmak üzere toplam 100 öğrencimiz diploma almaya hak kazandı. Ayrıca, 15 yabancı kamu görevlilerimiz de mezun edilerek genel toplamda 115 yüksek lisans ve doktora öğrencisi mezun oldu.'

Hükümetlerinin son 15 yılda hayata geçirdiği politikalarla 'soft power' diye tanımlanan diplomasi yöntemleriyle Ortadoğu, Balkanlar ve Afrika ülkeleri başta olmak üzere dünyadaki birçok noktaya ulaştığını belirten Sarıeroğlu, şöyle konuştu:

'Yunus Emre Enstitümüz ile dilimizi, Türkçemizi öğretmiş, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığımız kanalıyla eğitim öğretim almak isteyen yabancı öğrencilerimize destek olmuştur. Bu noktada Enstitümüz hem akademik hayata, hem kamu hayatına katkı sağlarken, ülkemiz adına önemli diplomatik faaliyetler de yürütmektedir.'

TODAİE Genel Müdürü Prof. Dr. Onur Ender Aslan'ın da kısa bir konuşma yaptığı tören, Bakan Sarıeroğlu'nun dereceye giren öğrencilere diploma ve şiltlerini vermesiyle sona erdi.
Kaynak: AA