TİKA'dan Pakistan'a Balık Yetiştiriciliği Desteği

Pakistan'ın Hayber Pakthunhuva eyaletinden yetkililer, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) desteğiyle Türkiye’ye çalışma ziyaretinde bulunarak Türkiye'nin balıkçılık alanındaki tecrübeleri hakkında bilgi aldı.

TİKA'dan yapılan açıklamada Türkiye'yi ziyaret eden heyette Hayber Pakthunhuva Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mohibullah Han ile Müsteşar Yardımcısı Şevket Ali'nin yanı sıra çok sayıda bürokratın bulunduğu belirtildi.

Heyet, resmi temaslarına TİKA’yı ziyaret ederek başladı ve TİKA Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Birol Çetin ile Doğu ve Güney Asya, Pasifik ve Latin Amerika Daire Başkanı Dr. Rahman Nurdun tarafından kabul edildi.

Han, görüşmede Türkiye’de olmaktan büyük onur duyduğunu belirterek kendi bölgelerinde Türklerden “kuzenlerimiz” şeklinde bahsedildiğini söyledi.

Eyaletinin Pakistan'da balıkçılık için elverişli iklim şartlarına sahip nadir bölgelerden olduğunu ifade eden Han, bazı üretim tesisleri bulunmasına karşın bu alanda yeni olduklarını, saklama koşulları ve işleme tesislerinin yetersizliği nedeniyle üretimlerinin büyük bir kısmının kullanılamadığını söyledi.

Han, Türkiye'nin balıkçılık konusundaki tecrübelerinden yararlanarak kendi ülkelerinde de benzer bir model uygulamak istediklerini belirtti.

Çetin de Pakistan’ın Türkiye ve Türkler için çok özel bir yeri olduğunu vurgulayarak gerek Türkiye'nin balıkçılık konusundaki tecrübelerinin paylaşımı gerek de teknik altyapı desteği konusunda iş birliğine açık olduklarını sözlerine ekledi.

Heyet, TİKA’daki temaslarının ardından Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığını ziyaret etti ve Türkiye'nin balıkçılık sektöründe son yıllarda gösterdiği gelişmeler hakkında bilgi aldı. Daha sonra Fethiye ve Bodrum’u ziyaret eden heyet, tatlı ve tuzlu su balık yetiştiriciliği tesislerini yerinde görme imkanı buldu.

Kaynak: AA