Kanser Savaşçısı Bitki Artık Türkiye'de De Üretiliyor

Dünyada "süper meyve" olarak adlandırılan aronia Türkiye’de ilk kez Yalova’da üretilmeye başlandı. Kanser savaşçısı olarak da bilinen meyve özellikle ilaç sektöründen büyük rağbet görüyor.

Kanser Savaşçısı Bitki Artık Türkiye'de De Üretiliyor
Yalova Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü tarafından ilk kez yetiştirilmeye başlanan aronia meyvesi törenle hasat edildi. Törene Yalova Valisi Tuğba Yılmaz da katıldı.

Burada aronia ile yapılan yoğurt, reçel gibi ürünler de davetlilere dağıtıldı. Enstitüsü Müdürü Dr. Yılmaz Boz, "Araştırma Enstitüsü Bahçe Kültürleri İl Müdürlüğü ülkemizde bahçe kültürleri konusunda tarımın lokamatifi olmuş bir kurumdur. Rahmet ve şükranla andığımız Adnan Kahveci’nin buraya kiviye getirmesiyle 1980’li yıllarda başlayan hummalı çalışmaların azmi hala devam etmektedir. İlerleyen zamanlarda kivi sempozyumumuz da il müdürlüğümüz tarafından yapılacaktır. Buraya tahin olduğumuz zaman Türk vatandaşlığına geçmiş Alman bir tıp doktoru benimle görüşmek istedi. Kendisi aronia denilen meyve türünü anlattı. İnsan sağlığına oldukça katkısı olan aronia meyvesi için girişimlerde bulunduk. Üretim projesinden yaygınlaştırma projesine geçtik. Ülkemizde 4 bölgede Malatya, Tokat, Edirne ve Yalova’da bu meyveyi Türk tarımına kazandırmış olacağız. İnsan sağlığı açısından ne kadar önemli bir meyve olduğu geri dönüşlerle anlıyoruz. Kanserli hücreleri yok etme kapasitesine sahip olan bu meyve sebebiyle gelecek nesiller bizi hayırla yad edecek. Valimiz desteklerini hiç eksik etmedi, kendilerine teşekkür ediyorum. Kendisi bizzat bu meyve ile ilgilenip Ankara’ya göndermiştir" dedi.

Yalova Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Suat Parıldar ise, aronianın Türk çiftçileri açısından hızla alternatif bir ürüne dönüşeceğini belirtti.

Konuşmaların ardından bahçedeki ilk aronia hasadını Yalova Valisi Tuğba Yılmaz yaptı. Aronia meyvesinin çok iyi bir antioksidan olduğu ve kolon kanserini önlediği bildirildi.

Kaynak: İHA