Kabataş'taki Otobüs Kazasına İlişkin Dava

Kabataş'ta kullandığı özel halk otobüsüyle vapur iskelesine girerek, 10 kişinin yaralanmasına neden olduğu iddia edilen sanığın avukatının talebi üzerine, kazanın meydana geldiği bölgede keşif yapıldı.

Kabataş'ta kullandığı özel halk otobüsüyle vapur iskelesine girerek, 10 kişinin yaralanmasına neden olduğu iddia edilen Eyüp Er’in avukatı Necip Varan’ın talebi üzerinde olayın meydana geldiği alanda keşif yapıldı.

Keşif çerçevesinde, İstanbul 29. Asliye Ceza Mahkemesi Hakimi Engin Bedir, kaza sırasında bacağından yaralanan Recep Özsoy, otobüs şoförünün avukatı Necip Varan, bilirkişi ve taraf avukatları, 'Kabataş Martı Projesi' çalışmalarının devam ettiği şantiye alanına geldi.

İnşaat çalışmaları öncesinde Kabataş otobüs duraklarının bulunduğu noktaya giden hakim ve avukat ve beraberindekiler bir süre incelemelerde bulundu.

Daha sonra Özsoy, mahkeme hakimine başından geçenleri anlattı. Özsoy, olay yerinde verdiği ifadede, 'Adalara gitmek için iskeleye doğru yürüyordum. Ne olduğunu anlamadım. Otobüs, önüne bir taksiyi almış, üzerimize doğru geliyordu. Otobüsle taksi arasında sıkıştım. Bacağımdan ağır yaralandım.' dedi.

Keşfe katılan bilirkişi ise olay yerinde fotoğraflar çekerek mağdur Özsoy'un ifadesini dinledi.

Keşif işlemlerinin ardından olay yerinde tutanak hazırlandı. 2014'te meydana gelen kaza dolayısıyla mahkeme tarafından 17 Şubat'ta ve 12 Temmuz'da yapılmasına karar verilen keşifler inşaat çalışması ve çeşitli nedenlerle gerçekleştirilememişti.

Sanığın avukatı Eyüp Er, keşfin ardından yaptığı açıklamada, müvekkilinin olay sırasında insanlara çarpmamak için elinden geleni yaptığını belirterek, 'Çok dar bir alanda direksiyonu denize doğru çevirmiştir. Bu sırada bir taksiye çarparak yavaşlamaya çalışmıştır. Müvekkilim kazada hasarı azaltmak için elinden geleni yapmıştır. Olay yerinden keşif yapılmasını biz talep ettik. Bu keşiften sonra bilirkişi raporu hazırlanacak.' ifadelerini kullandı.

Bacağından ağır yaralan Recep Özsoy ise otobüs şoförü hakkında şikayetinin devam ettiğini ifade ederek, 'Kazanın yaşandığı gün adalara denize girmeye gidecektim. Kaza nedeniyle hayatım mahvoldu. Bacağım kopma noktasına geldi. Yaklaşık iki yıl yatakta kaldım. Bacağım eski haline gelmedi. Yürürken zorluk çekiyorum. Kazada otobüs şoförünün ihmali var, şikayetçiyim.' dedi.

- İddianameden

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, sanık sürücü Eyüp Er'in, kullandığı özel halk otobüsüyle Kabataş iskelesi İETT otobüs peronları noktasında yolcuları alarak hareket ettikten sonra hakimiyetini kaybettiği, istikamet değiştirip taşıt yolu üzerinde bulunan Süleyman Durmaz'a ait ticari araca arka kısmından çarptığı, tekrar yön değiştirip çarptığı başka bir ticari aracı sürüklediği ve Bursa Deniz İskelesi (BUDO) önündeki demir parmaklıkları da kırarak denize doğru seyretmeye başladığı anlatılıyor.

Tekrar yön değiştirerek İDO iskelesi yönüne doğru hareket eden Er yönetimindeki otobüsün, iskelede bekleyen Kübra Dere, Recep Özsoy, Mine Küçük ve Neşe Ateş'e çarptıktan sonra kafenin duvarına çarparak durabildiği kaydedilen iddianamede, bu çarpma esnasında otobüste bulunan yolculardan Elif Balkeser, Mehmet Yavuz Karaduman, Selin Samur, Didem Akıncı, Berkan Hasan Güçin ve Sedat Kesim'in yaralandığı aktarılıyor.

Kaza sonucu 4 kişinin ağır şekilde, 6 kişinin de basit şekilde yaralandığı ve bu kişilerin sanıktan şikayetçi oldukları vurgulanan iddianamede, sanık Er hakkında, 2 kişiye yönelik 'mala zarar verme', 7 kişiye yönelik 'taksirle birden fazla kişinin yaralanmasına neden olma' suçundan takipsizlik kararı verildiği dile getiriliyor.

Ağır şekilde yaralanan üniversite öğrencisi 20 yaşındaki Kübra Dere'nin sağ bacağı, beklenen iyileşmeyi göstermediği için operasyonla kesilmişti.

Sanık Eyüp Er, 6 aydan 3 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanıyor.
Kaynak: AA