İspanyol Jandarmasından Katalonya'da Operasyon

İspanya Başbakanı Rajoy: 'İspanyol devleti, yasaların çiğnenmesine, anayasaya ve Katalonya özerklik statüsüne karşı çıkılmasına elbette tepki verecektir'.

İspanya Başbakanı Mariano Rajoy, jandarmanın bağımsızlık referandumu girişimlerinden dolayı Katalonya özerk yönetimi kurumlarına başlattığı operasyonla ilgili, 'İspanyol devleti, yasaların çiğnenmesine, anayasaya ve Katalonya özerklik statüsüne karşı çıkılmasına elbette tepki verecektir.' dedi.

Rajoy, mecliste gazetecilere yaptığı açıklamada, Katalonya yönetimini 1 Ekim'de bağımsızlık referandumunun yapılmaması gerektiği konusunda daha önce uyardıklarını söyledi.

Dünyada bu tür bir girişimi kabul edebilecek hiçbir demokratik devlet bulunmadığını belirten Rajoy, şunları kaydetti:

'Referandumun yapılamayacağını biliyorlardı çünkü bu sadece İspanyolların karar verme hakkı olduğu ulusal egemenliği tasfiye etmek olur. İspanya'da yasalar uygulanmazsa bu adaletsizlik olur ve buna hiçbir şekilde izin veremeyiz. İspanyol devleti, yasaların çiğnenmesine, anayasaya ve Katalonya özerklik statüsüne karşı çıkılmasına elbette tepki verecektir.'

Rajoy, Katalonya Başkanı Carles Puigdemont'a 'bağımsızlık girişimlerinden geri adım atıp yasaları uygulaması' çağrısında bulundu.

Bu arada Katalonya'daki bağımsızlık yanlısı sivil toplum örgütlerinin çağrısıyla operasyonu protesto etmek için Katalonya özerk yönetimine bağlı Maliye Bakanlığı binası önünde toplanan göstericiler, 'Geçemeyecekler', 'Bağımsızlık' ve 'Dışarı' sloganları attı.

İspanya'da yasa dışı ilan edilmesine rağmen 1 Ekim'de bağımsızlık referandumu yapma girişiminde bulunan Katalonya özerk yönetimi hükümetinin kurumlarına yönelik bu sabah operasyon başlatılmıştı. Jandarmanın yürüttüğü operasyonda, Katalonya özerk yönetimine bağlı 9 kuruma baskın yapılmış, 12 kişi gözaltına alınmıştı.
Kaynak: AA