Irak Türkmen Birliği Açıklaması 'Kerkük Unutulmasın'

Irak Türkmen Birliği ve Dayanışma Derneği Başkanı Mustafa Bacalan, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin (IKBY) ilan ettiği bağımsızlık referandumuyla ilgili olarak, "Kerkük’te Türklüğümüzü, örfümüzü, adetimizi muhafaza ettik. Ama buna rağmen biz Irak’ın bütünlüğünden yanayız. Irak’ın bütünlüğünden kesinlikle bir kuşkumuz olmayacak" dedi.

Irak Türkmen Birliği Açıklaması 'Kerkük Unutulmasın'
Irak Türkmen Birliği ve Dayanışma Derneği Başkanı Mustafa Bacalan, Başkan Yardımcısı Sabahattin Özbek ve dernek üyesi Mustafa Avcı, CHP Muratpaşa İlçe Başkanı Ahmet Kutlu’yu ziyaret etti.

Mustafa Bacalan, 1976 yılında Irak ordusunda kuzeyde görev yaptığını hatırlatarak, Barzani’nin planının bir Orta Doğu Projesi olduğunu savundu.

Bölgedeki en büyük sıkıntıyı Türklerin çektiğini belirten Bacalan, “Saddam Hüseyin zamanında baskı yedik, Kürtler zamanında baskı yedik. 1957-1959 katliamlarını unutmadık. Kerkük’te insanlar canlı canlı arabayla çekildi. Bizim hala zindanlarda gençlerimiz var ama kimsenin haberi yok.Kayıp diyorlar ama hepsi zindanda. Türkiye’de yetkili kişilerle görüştük. Ama sorunlarımız çözüldü” dedi.



"Kerkük unutulmasın"

Türkiye’nin bir Arap milliyetçiliğinde olduğunu ileri süren Bacalan, “İstanbul’a gittim gözlerim doldu. Biz nereye gidiyoruz. Hangi kavmiyetten al orada. Çarşısını, onu, bunu almış Filistinlisi, Arabı. Karadeniz’e gittim Türkçe konuşan yok. Kuveyt, Katar, Bahreynliler orda. Vatandaşlar isyan ediyor.Bizim sadece istediğimiz Türkiye’nin Suriyelilere gösterdiği ilgiyi yüzde 10’unu bize göstermesiydi . Kerkük unutulmasın. Kerkük’ün şimdiki durumları göz ardı edilmesin. Bizi yalnız, yetim bırakmasınlar. Bu sıkıntılarımızı inşallah birlik beraberlik içinde halledeceğiz” diye konuştu.



"Irak’ın bütünlüğünden yanayız"

Kerkük’te veya Irak Türkmenlerinin Atatürk posteri olmayan bir ev bile olmadığının altını çizen Bacalan, “Türklüğümüzü, örfümüzü, adetimizi muhafaza ettik. Ama buna rağmen biz Irak’ın bütünlüğünden yanayız. Irak’ın bütünlüğünden kesinlikle bir kuşkumuz olmayacak. Kerkük’te dün hayatını kaybedenler oldu, sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Kimseden ses seda yok. Ama Filistinli, Suriyeli olduğu zaman kıyamet koparılıyor. Bugün Türkiye’de yaşayan Suriye’nin teröristlerdir. Bunu rahat rahat imzamı atıp söyleyeceğim. Çünkü içlerindeyiz. Öz Suriyeliler, Katar’da, Lübnan’da, Ürdün’de yaşıyor. Oradaki aynı rezaletli gruplar bugün Türkiye’ye geldi. Ay yıldıza baktığımız zaman gözlerimiz doluyor. Bu insanlar ay yıldıza mı sahip çıkacak” diye konuştu.



"Kardeşlerimizin yanındayız"

Kumbul ise Irak’ta, Suriye’de, İran’da Orta Doğu’nun tamamında ülkelerin ulusal bütünlüğü bozulmadan Arabıyla, Kürdüyle, Türküyle, Türkmeniyle barış ve kardeşlik içinde yaşanması gerektiğini ifade etti.

Hiçbir insanı birbirinden ayırmadıklarını dile getiren Kumbul, “Soydaşlarımızın sonuna kadar destekçisiyiz. Barzani’nin sert söylemlerine cevap verebilmeliyiz. Barzani’ye teslim olacak kadar bizim ülkemiz zayıflamış olamaz. Genel Başkan Yardımcımızın söylediği gibi, ‘Cürmük kadar yer yakarlar. CHP olarak o bölgede yaşayan tüm kardeşlerimizin yanındayız. Savaş çığırtkanlığı yapılarak oraya o bayrağın dikilmesine müsaade edilmemesini istiyoruz.İktidarında bu konu da yeterli desteği vermesini istiyoruz. Irak’ın ulusal bütünlüğünün devamını istiyoruz’” dedi.

Kaynak: İHA