'Faizsiz' Katılım Sigortacılığının Esaslarının Belirlenmesi

Katılım Sigortacılığı Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Koç: 'Yayımlanan yönetmelikle katılım sigortacılığı yasal altyapısına kavuştu. Yönetmeliğin ilgili yabancı yatırımcının Türkiye'ye gelmesinde büyük bir katkısı olacağını düşünüyorum' 'Daha önce Türkiye'de katılım sigortacılığı yapılıyordu ama şirketler kendi iradeleriyle yapıyorlardı. Artık işin adı konmuş oldu'

ALİ ATAR - Katılım Sigortacılığı Derneği (KATSİDER) Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Bülent Koç, 'Katılım Sigortacılığı Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmeliği' ile katılım sigortacılığının yasal altyapısına kavuştuğunu belirterek, 'Yönetmeliğin ilgili yabancı yatırımcının Türkiye’ye gelmesinde büyük bir katkısı olacağını düşünüyorum.' dedi.

Hazine Müsteşarlığı'nın bugün Resmi Gazete'de yayımlanan yönetmeliği ile ortak risk paylaşımıyla dayanışmayı esas alan ve faiz hassasiyeti nedeniyle geleneksel sigorta ürünlerine mesafeli yaklaşan vatandaşlara yönelik alternatif model sunan katılım sigortacılığının işleyişine ilişkin usul ve esaslar düzenlenmiş oldu.

KATSİDER Yönetim Kurulu Başkanı Koç, yönetmeliğe ilişkin AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, şirketlerin kendi inisiyatifleriyle varolan kanunlara ve yönetmeliklere uygun olarak katılım sigortacılığının temel prensiplerini uyguladıklarını ancak katılım sigortacılığının bugüne kadar bir yönetmeliğinin olmadığını hatırlattı.

Dünyada 1970 yılından beri kullanılan, 'tekafül' olarak da bilinen katılım sigortacılığının, faiz ve katılım ilkeleri hassasiyeti nedeniyle geleneksel sigorta ürünlerine mesafeli yaklaşanlar için alternatif bir model sunduğunu ifade eden Koç, dernek olarak katılım sigortacılığına yönelik bir yönetmelik çıkarılması için uzunca bir zamandır Hazine Müsteşarlığı ile birlikte çalıştıklarını anlattı.

- 'Devlet katılım sigortacılığı sistemini tanıyıp düzenlemiş oldu'

Özgür Bülent Koç, KATSİDER’in Faizsiz Finans Koordinasyon Kurulu üyesi olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

'Daha önce Türkiye’de katılım sigortacılığı yapılıyordu ama şirketler kendi iradeleriyle yapıyorlardı. Artık işin adı konmuş oldu. Yayımlanan yönetmelikle katılım sigortacılığı yasal altyapısına kavuştu. Yönetmeliğin ilgili yabancı yatırımcının Türkiye’ye gelmesinde büyük bir katkısı olacağını düşünüyorum. Devlet katılım sigortacılığı sistemini tanıyıp düzenlemiş oldu. Bu sektör açısından önemli bir adım. İlgili yönetmeliğin yayınlanmış olmasından son derece memnunuz.'

Türkiye’de faizsiz sigortacılığa duyarlı bir kitle olduğunu ifade eden Koç, katılım sigortasının hasar hizmeti bakımından geleneksel sigortadan bir farkı bulunmadığını, müşterilerin prim ödediğini, bu primlerin müşterilere ait olan faizsiz havuz fonunda toplandığını anlattı.

- 'Dönem sonunda havuzda bir para kalırsa bu para iade edilebilir ya da ihtiyat fonu oluşturulabilir'

KATSİDER Yönetim Kurulu Başkanı Koç, devamla şu görüşleri dile getirdi:

'Dönem sonunda havuzda bir para kalırsa bu para iade edilebilir ya da ihtiyat fonu oluşturulabilir. Ayrıca, katılım sigortacılığında danışma kurulu aracılığıyla işlemler denetleniyor. Yönetmelikle, katılım sigortacılığının tanımı, nasıl yapılması gerektiği, müşterinin bilgilendirilmesi, normal sigortadan farklarının müşteriye nasıl yansıtılacağı gibi hususlar belirlenmiş oldu. Bu düzenlenmenin yapılması için yıllardır çaba sarf ediyorduk. Bundan sonra 3 aylık bir geçiş süreci var. Bizim de yönetmeliğe göre birtakım hazırlıklar yapmamız gerekiyor. Bunları da kısa sürede tamamlayacağız.'

Bu arada, Ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, ağustos ayı sonunda AA muhabirine yaptığı açıklamada, sistemin faiz hassasiyeti olan vatandaşlara hizmet vermenin yanı sıra Körfez sermayesini de ülkeye çekerek doğrudan sermaye girişini artıracağını belirtmişti. Türkiye'de İngiltere modelinin esas alındığını bildiren Şimşek, modelin Türkiye için de bir fırsat olduğunu söylemişti.

Kaynak: AA