Azerbaycanlı Şehit Yakınları Gelibolu Yarımadası'nı Gezdi

Çanakkale Savaşları’nın yaşandığı Tairhi Gelibolu Yarımadası’nı Azerbaycanlı şehit yakınları ziyaret etti. Azerbaycan Gazi Kadınlar Birliği Başkanı Rada Abbas, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan bölgeye bir Azerbaycan anıtı yapılmasını istedi.

Azerbaycanlı Şehit Yakınları Gelibolu Yarımadası'nı Gezdi
Türkiye Cumhuriyeti Bakü Büyükelçiliği Kültür ve Tanıtma Müşavirliği ile Türkiye-Azerbaycan Dostluk Dernekleri Federasyonu’nun katkısıyla Manisa Demokrat Gazeteciler ve Yazarlar Derneği’nin, 19 Eylül Gaziler Haftası çerçevesinde ’Tek Millet İki Devlet Kardeşlik’ projesiyle Karabağ şehit yakınları ve gazilerinden oluşan 21 kişilik ekip Tarihi Gelibolu Yarımadası’nı ziyaret etti.

Azerbaycanlı şehit yakınları ve gaziler, 102 yıl önce atalarının şehit düştüğü Tarihi Gelibolu Yarımadası’ndaki şehitlikleri ziyaret etti.

Kafile, Çanakkale Savaşları’nın anlatımının yapıldığı simülasyon gösterimlerini de izledi. Ardından 57. Alay Şehitliği’ni ziyaret eden şehit yakınları ve gaziler, şehitler için dua etti.

Azerbaycan Gazi Kadınlar Derneği Başkanı Rada Abbas, “Bizim ekip Türkiye’de ilk kez bulunuyorlar. Çok büyük bir memnuniyet ve coşku içinde anlatılamaz duygular yaşıyoruz. Biz, Türkmen Obasında Mehmetçik ve Metehan Marşlarıyla olan ilk karşılamayı anılarımızda hiçbir zaman unutmayacağız. Çok değerli bir karşılama oldu. Bugün de Çanakkale’de geldik. Çanakkale Destanı Tanıtım Merkezi ile Çanakkale Savaşları’ndan kalan eserlerin sergilendiği harika bir müze. ’Bir Millet, İki Devlet’ projesi çok büyük ses getirdi. Azerbaycan’dan şehit ve gazi çocukları Gaziler Günü nedeniyle Türkiye’ye davet edildi. Çanakkale Gezisi’nde çocuklar şehitlikleri gezerek çok büyük his ve yoğun duygular yaşadı. Biz projeye destek veren Türk devletine ve yetkililere teşekkür ediyorum" diye konuştu.

Abbas, şöyle devam etti:

“Çanakkale Savaşları’na 30 binden fazla Azerbaycanlı katıldı.

Onlardan yaklaşık 10 bini şehit oldu. Çanakkale’de Azerbaycanlılarla, Azerbaycan’la bağlı hiçbir anıt falan kurulmadı. Bakü’de Kafkas İslam Ordusu’na şehrimizin en güzel yerinde anıt kuruldu. Herkesin birebir ismi yazıldı. Gönül isterdi ki, Çanakkale’de de Azerbaycan’la ilgili anıt olsun. Tabi ki bu bizim sevgi bağımıza tesir etmeyecek. Biz Türkiye’yi o anıt olsa da olmasa da seviyoruz. Ama bugün ekibimiz adına, Azerbaycan adına Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan beye rica ediyorum ki, bir protokol imzalasın ve Çanakkale’de Azerbaycan adına bir anıt kurulsun. Eğer anıt kurulursa şehit ve gazi çocukları adına çok memnun oluruz."

Eşi 1992 yılında Karabağ’da şehit olan Reyhan Zeyniyeva ise, geziye eşinin adını taşıyan torunu Eliyev Elekber ile birlikte katıldığını ifade etti.

Zeyniyeva , “Azerbaycan’dan ilk defa geliyoruz. Türk halkı bizi karşıladı. Biz çok mutluyuz ki Çanakkale’de şehit düşen ulu babalarımızı ziyaret ettik. Bu yüzden çok mutluyuz. Benim yoldaşım Azerbaycan’ın milli Kahramanı Eliyev Elekber bu da onun torunu. Şehitlerimizin ruhları için Fatiha okuduk. Çanakkale’ye gelmek, Çanakkale Şehitliklerini ziyaret etmek aklımızın ucundan geçmezdi" dedi.

Kafile, gün boyu Tarihi Gelibolu Yarımadası’nda savaş alanlarını gezdi.
Kaynak: İHA