200 Bin Puldan Sonra Şimdi De Para Biriktiriyor

Kayseri'de 200 binden fazla puldan oluşan koleksiyona sahip emekli memur Fevzi Ablak, bu kez de para biriktirmeye başladı Ablak: 'Ben de boş durmayı pek sevmiyorum. Bu tarz işlerle ilgilenmeden edemiyorum. Bu nedenle para koleksiyonuna başladım'

Kayseri'de 200 binden fazla pul biriktiren emekli memur Fevzi Ablak, bu kez de para koleksiyonu yapmaya başladı.

Yeşilhisar ilçesine bağlı Soğanlı Mahallesi'nde ikamet eden 77 yaşındaki Ablak, 48 yıl boyunca biriktirdiği 200 binden fazla puldan oluşan koleksiyonu yaklaşık 3 yıl önce evinde yer olmadığı için satışa çıkardı.

Yıllardır gözü gibi baktığı pulları satmaya karar veren Ablak, koleksiyonuna beklediği ilgiyi göremedi.

Pulları satamamasına rağmen koleksiyonculuk hobisinden vazgeçmeyen Ablak, değerini hiçbir dönem kaybetmediğini düşündüğü kağıt para koleksiyonu oluşturmaya karar verdi.

Kısa sürede piyasa değeri yaklaşık 20 bin lira olan kağıt paralara ulaşan Ablak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1950'de heykel traş bir tanıdığının aracılığıyla abone olduğu dergide okuduğu bir yazı ile pul koleksiyonculuğuna merak sardığını söyledi.

İlk olarak köye gelen asker mektuplarından pul toplamaya başladığını anlatan Ablak, uzun yıllar çalıştığı Kayseri Devlet Hastanesinden emekli olduktan sonra 1984'te İstanbul'da tezgahta pul satmaya başladığını, koleksiyonunda olmayanları ise kendine ayırdığını belirtti.

- 'Para koleksiyonunda da gidebildiğim yere kadar gitmeyi düşünüyorum'

Ablak, İstanbul'da bulunduğu süreçte pek çok ülkenin puluna da ulaştığını aktararak, şunları kaydetti:

'Çocuklarımın ve torunlarımın pul koleksiyonuna hevesleri yok. Ben de boş durmayı pek sevmiyorum. Bu tarz işlerle ilgilenmeden edemiyorum. Bu nedenle para koleksiyonuna başladım. Para koleksiyonunu çocuklarım daha kolay satabilir. Pul gibi değildir. Şimdi internet çıktı, gençler puldan uzaklaştı ve değerini kaybetti. Parada da koleksiyon denecek kadar bir birikim oldu. 22 tanesi Osmanlı Dönemine ait olmak üzere 100'ün üzerinde Türk parası ve 100'ün üzerinde de başka ülkelere ait paralar var. Tabi bunlar çok bir şey değil ama 75 yaşından sonra para koleksiyonuna başladım. Bir de köyde yaşadığımı düşünürsek iyi bir birikim olduğunu düşünüyorum.'

Osmanlı Dönemine ve Cumhuriyet'in ilk yıllarına ait paraların çok pahalı olduğunu belirten Ablak, 'Cumhuriyet'in ilk yıllarında basılan 50 lira, 100 lira, 500 lira ve bin lira çok pahalı. Hele hele bin liralar bir servet değerinde. Onların yanından bile geçemeyiz. Ama ben pulda muvaffak oldum diye düşünüyorum. 2008 yılında Türkiye'de köy yerinde pul sergisini ilk kez ben açtım. Para koleksiyonunda da gidebildiğim yere kadar gitmeyi düşünüyorum.' diye konuştu.

Ablak, pul koleksiyonunu ise istediği fiyatı veren olursa satmayı düşündüğünü söyledi.
Kaynak: AA