İzmir'de Ayakkabı İhracatı Hedefi 100 Milyon Dolar

İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Demirtaş: 'Yüksek oranda yerli imalat yapan ayakkabı sektörü, Türkiye genelinde 1 milyar dolar, İzmir’de ise 100 milyon dolar ihracat barajını kısa zamanda aşma hedefine odaklanmalı'.

İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, ayakkabı sektöründe Türkiye'nin büyüme potansiyeline sahip olduğunu belirterek, önde gelen üretim merkezlerinden İzmir'in de ihracata ağırlık vermesi gerektiğini bildirdi.

Demirtaş, yaptığı yazılı açıklamada, ayakkabı sektörünün Türkiye genelinde dış ticaret açığı, İzmir'de ise dış ticaret fazlası verdiğini belirtti.

Ayakkabıda 2009'da 290 milyon dolar olan ülke ihracatının, 2016 yılında 704 milyon dolara ulaştığını kaydeden Demirtaş, 'Türk ayakkabı sektörü, Rusya ve İtalya gibi ayakkabı ve deri pazarının güçlü aktörlerine kafa tutacak pozisyona geldi. Ancak hala ihracat yoğun olarak yapılmıyor. Dünya ayakkabı ihracatı içinde Türkiye’nin payının yüzde 0,49 olması, yoğunlukla yurt içine mal verildiğini gösteriyor.' ifadelerini kullandı.

Demirtaş, İzmir’in Türkiye ayakkabı ihracatının yüzde 5'ini üstlendiğine dikkat çekerek, şunları kaydetti:

'İzmir'in ayakkabı ihracatı 2009 yılında 20 milyon dolarken 2016 yılında 35 milyon dolara ulaştı. Aynı dönemde ayakkabı ithalatı ise 17 milyon dolardan 10 milyon dolara düştü. İzmir’de ayakkabı sektörü 2016 yılında 24,5 milyon dolarlık bir dış ticaret fazlası verdi. Bu gelişimin temelinde Işıkkent Ayakkabıcılar Sitesi'nin kurulması önemli bir etken oldu.

Sektördeki üyelerimiz artık moda ve tasarımın önemini kavradı. İzmir Ekonomi Üniversitesinde yetişen tasarımcılarla onlara destek veriyoruz. Türkiye, dünya ayakkabı pazarından en az yüzde 1 pay almalı. Biz de İzmir olarak bu pastadan en yüksek payı almalıyız. Yüksek oranda yerli imalat yapan ayakkabı sektörü, Türkiye genelinde 1 milyar dolar, İzmir’de ise 100 milyon dolar ihracat barajını kısa zamanda aşma hedefine odaklanmalı.'
Kaynak: AA