İçişleri Bakanı Soylu Açıklaması (3)

'Özellikle eylül, ekim ve kasım aylarında çok daha yüksek derecede terörle mücadeleyi vatandaşımız bizden beklesin' '(İran sınırında örülen duvar) Zannediyoruz üçte ikisi bu sene biter' 'Uyuşturucu konusunda geçen seneye nazaran 2,5 kat daha gerek yakalamalarımız gerekse operasyonlarımız en üst düzeydedir ama bu bizim için yeterli değil' 'İnanıyorum ki hem trafik kaza sayılarında önemli bir azalma hem de kaybettiğimiz insanda önemli bir azalmayı şu ana kadar aldığımız tedbirlerle sağladık'.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, 'Özellikle eylül, ekim ve kasım aylarında çok daha yüksek derecede terörle mücadeleyi vatandaşımız bizden beklesin.' dedi.

Soylu, Trabzon Büyükşehir Belediyesinde düzenlenen bayramlaşma programının ardından yaptığı açıklamada, terör konusunda milletin rahat olmasını isteyerek, 'Özellikle insansız hava araçlarıyla gerçekleştirdiğimiz devriye, terör örgütünün topyekün dolaşmasına ciddi bir şekilde engel teşkil etmektedir. İkili, üçlü, dörtlü gruplara ayrıldılar. Bizde sahaya iyi bir şekilde yayıldık. Özellikle eylül, ekim ve kasım aylarında çok daha yüksek derecede terörle mücadeleyi vatandaşımız bizden beklesin. Bunun karşılığında onlar da birtakım eylemler yapmaya çalışacaklardır bu da açık ve net. Bunun için kendi içlerindeki değerlendirmeleri de takip ediyoruz.' diye konuştu.

Polis, jandarma, korucu tüm güvenlik birimlerinin topyekün bu mücadeleyi gerçekleştirdiğini ifade eden Soylu, 'Bundan sonra iki perspektifimiz var, biri kışa kalan dönem, bir de kışın yapacağımız dönem. Bu kış da aynen geçen seneki gibi hiç yerimizde durmayacağız, bu kadar açık ve net. Bu kış tamamen operasyonlarda olacağız.' dedi.

Soylu, sınırlardaki duvar çalışmalarına ilişkin ise şu bilgileri aktardı:

'Sınırlarımızdaki duvarlarda bitiyor. Özellikle İran sınırında duvar yapma talimatı sayın Cumhurbaşkanı'mızın, Başbakan'ımızın, hükümetimizin bir talimatıdır. Zannediyoruz üçte ikisi bu sene biter. Yeni başladık, imalatlar orada ciddi bir şekilde devam ediyor. İran’ın da bu konuda bir şeyi söz konusu değil çünkü onlar da bu konudaki sınır geçişkenliklerinden şikayetçi, bunu da sağlayarak aslında kuzeydeki Erzurum, Kars o bölgedeki geçişleri de çok güzel bir şekilde engelleyeceğimizi düşünüyoruz. Aşağıda yeniden Irak sınırına da yine güvenlik duvarı gerçekleştirebilmek için çalışmalarımız sürüyor. Suriye sınırındaki duvar çalışmalarımız Allah’a şükürler olsun önemli ölçüde sona ermiş durumdadır.'

Uyuşturucuyla mücadele konusunda ise Soylu, şunları kaydetti:

'Uyuşturucu konusunda geçen seneye nazaran 2,5 kat daha gerek yakalamalarımız gerekse operasyonlarımız en üst düzeydedir ama bu bizim için yeterli değil. 8 Eylül'de 81 vilayette eş zamanlı şekilde valilerimiz, emniyet müdürlerimiz, jandarma komutanlarımız, milli eğitim müdürlerimizin katılımıyla güvenli okul ve uyuşturucuyla mücadele konulu okul öncesi hazırlıklarımızı gözden geçireceğimiz toplantılar gerçekleştirilecek. Bu toplantılarda hangi adımları atmamız lazım geldiği gözden geçirilecek. Bununla da bitmeyecek yine aynı zamanda trafik tedbirleri de tamamlanacak. Okullar açılmadan toplu taşımaya ilişkin TOBB iş birliğiyle tedbirlerimize yönelik çalıştay yapacağız. Burada da zannediyorum önemli kararlar vereceğiz.'

Soylu, iki genel strateji belgesi hazırladıklarını anlatarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

'Bunlardan bir tanesi trafikle ilgili strateji belgesidir ki en ufak trafik birimimize kadar elinde bu belge ile işlemini gerçekleştirecektir. Eskiden trafikte sadece kış genelgesi vardı, şimdi biz bir de bahar genelgesi çıkarttık. Neden bahar genelgesi? Turizm sezonu, yaz sezonu, tarım işçileri sezonu olduğu için bütün bunlara yönelik bir bahar genelgesi daha çıkaracağız. Birçok tedbirin olduğu trafik politika belgesi oluşturuyoruz. Bir de uyuşturucuyla mücadele belgesi. Adım adım, merhale merhale, hangi adımda nelerin yapılacağına yönelik bir süreci ortaya koyduk.'

- Soylu, köşe yazarlarına teşekkür etti

Bakan Soylu, trafik kazalarının önlenmesi noktasında alınan tedbirlere ilişkin bilgi aktardı.

Özellikle köşe yazarlarına teşekkür eden Soylu, 'Başta sayın Cumhurbaşkanı'mıza ve Başbakan'ımıza, hassasiyet gösteren medyaya, sivil toplum örgütlerimize, vatandaşlarımıza teşekkür ediyorum. Özellikle bayram öncesi trafik kazalarının azaltılabilmesi, daha az can kaybı yaşanması, acılarımızın, üzüntülerimizin daha azalması için çok önemli bir kampanya başlattık, 'frene değil, kurala güven.' diye. Allah'a şükürler olsun bunun bir karşılık bulduğunu düşünüyorum.'

Soylu, konuya ilişkin ilk kez yaptıkları işler olduğuna işaret ederek, bütün mola noktalarında cep telefonlarına on binlerce, yüz binlerce mesaj gönderdiklerini anlattı.

Kaza kara noktalarını yandex'e bildirdiklerini belirten Soylu, 'Bu noktalara gelmeden bir müddet önce 'dikkatli olun, önünüzdeki 15, 20 kilometre içerisinde çok sık kaza olmaktadır.' diye birtakım navigasyonlarda uyarıcı değerlendirmelerde bulunduk. Özellikle sadece bu bayramda tedbir alan trafik görevlileri sayısını iki kata çıkarttık. Şu ana kadar galiba iki tane çift taraflı kaza oldu. Diğer kazaların önemli bölümü tek taraflı kazalar.' dedi.

Soylu, bu süreçte jandarma ve polis trafik araba maketlerinden istifade edildiğini, televizyon kanallarında uyarıcı kamu spotları yayımlandığını söyledi.

Bakan Süleyman Soylu, kaza verilerine ilişkin şu bilgileri paylaştı:

'Geçen yıla oranla ve geçen 9 yıldaki 9, 10 günlük bayram tatillerine oranla çok az düzeydeyiz. Ayrıca 9 yıllık ortalamada araç sayısı da arttı, bunu da dikkate almak gerekir. İnanıyorum ki hem trafik kaza sayılarında önemli bir azalma hem de kaybettiğimiz insanda önemli bir azalmayı şu ana kadar aldığımız tedbirlerle sağladık. Yarından itibaren tekrar sıkı bir markaj yapmak zorundayız. Sadece bizim aldığımız güvenlik tedbirleri değil, aynı zamanda vatandaşımızın da birbirini uyarması belki de en önemli tedbir olacaktır. Bu daha bir başlangıçtır, bayram bitince de tüm rakamları ve detayları vatandaşlarımızla ve kamuoyuyla da paylaşacağız.'

Bakan Soylu'nun Trabzon'daki yatırımlara ilişkinde bilgi aktardığı programa Jandarma Genel Komutanı Arif Çetin, Trabzon Valisi Yücel Yavuz, AK Parti Trabzon Milletvekilleri Muhammet Balta, Adnan Günnar, Ayşe Sula Köseoğlu, Salih Cora, CHP Trabzon Milletvekili Haluk Pekşen, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu ve diğer ilgililer katıldı.

(Bitti)
Kaynak: AA