'Toplatılan Atık Giysiler Satılıyor' İddialarına Yalanlama

İçel Büyükşehir Belediyesi, bir yerel gazetenin, belediyenin giysi toplama kutularıyla ilgili tekstil malzemelerinin kiloyla satılarak gelir elde edildiği iddialarının gerçeği yansıtmadığını bildirdi.

İçel Büyükşehir Belediyesi'nden yapılan açıklamada, kentteki yerel bir gazete tarafından 'Tekstil Atıkları Geri Dönüşüm Projesi' kapsamında kentte ihtiyaç sahibi ailelere dağıtılmak üzere geri dönüşümle toplatılan giysi, ayakkabı, battaniye, oyuncak, nevresim gibi tekstil malzemelerinin, anlaşmalı bir firma aracılığıyla kilosu 5 liradan satıldığının iddia edildiği belirtildi.

Açıklamada, ilçe belediyeleri tarafından talep edilmesi üzerine, tüm il ve ilçe genelinde tekstil atıklarının çöp toplama araçlarından ayrıştırılarak proje kapsamında toplatıldığı ifade edilirken, her türlü atığın çevre ve canlı yaşamını olumsuz etkilememesi için sürdürülebilir çalışmalar yapıldığı kaydedildi.

Türkiye'de birçok ilde yapılan tekstil atıklarının toplanma işlemlerinin İçel'deki sistemle benzer olduğu, kentte yürütülen projenin Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca izinli ve lisanslı firma tarafından geri dönüşüm kutularında ayrı toplandığı belirtildi.

Tüm atık toplama kutularının temini, dağıtımı, toplanması ve ayrıştırılması gibi işlemlerinin izinli firmalar tarafından yapıldığının aktarıldığı açıklamada şunlar kaydedildi:

'Protokol yapmış olduğumuz firma, protokol kapsamında yeni veya ikinci el kullanılabilir kıyafetleri belediyemize resmi belgelerle vermektedir. Bu kıyafetler belediyemiz tarafından Dosteli Market aracılığıyla ihtiyaç sahiplerine iletilmekte. Belediyemizin çevreci bir projesi olan Tekstil Atıkları Geri Dönüşüm Projesi halkımız tarafından gerek yazılı gerek sözlü geri dönüşlerle takdir gören bir proje. Bu projeyle birlikte yeniden kullanım ve geri dönüşüm ilkelerine uygun olarak ekonomiye ve istihdama kazandırılmakta. Bu projede İçel ilimizde yaşayan 200'ün üzerinde vatandaşımıza da iş istihdamı sağlanmakta.'

Kaynak: AA