TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, Mersin'de

Hisarcıklıoğlu: 'Bundan 10 yıl önce Türkiye'nin en büyük bin kuruluşu içerisinde İçelli şirket sayımız sadece 6'ydı şimdi bu sayı 10'a çıktı. 10 yıl içerisinde İstanbul gibi şehirler sanayiyi kaybederken İçel'de 6'dan 10'a çıktı' 'Lojistikte İçel, İç Anadolu, Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu'nun denize açılan kapısı. Buralar sizin üzerinizden dünyaya açılıyor. Bu sayede İçel Limanı, Türkiye'nin en büyük 2. limanı, dünyanın da en büyük 91. limanı'

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, 'Bundan 10 yıl önce Türkiye'nin en büyük bin kuruluşu içerisinde İçelli şirket sayımız sadece 6'ydı şimdi bu sayı 10'a çıktı. 10 yıl içerisinde İstanbul gibi şehirler sanayiyi kaybederken İçel'de 6'dan 10'a çıktı.' dedi.

Hisarcıklıoğlu, kentteki temasları kapsamında Erdemli Ticaret ve Sanayi Odası hizmet binası açılışını yaptı. Burada oda üyeleriyle buluşan Hisarcıklıoğlu, çalışmaları hakkında bilgi verdi.

Daha sonra İçel Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Konferans Salonunda düzenlenen Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği İçel İli Oda ve Borsaları Müşterek Toplantısı'na katılan Hisarcıklıoğlu, burada da ilk olarak kentteki 9 odanın başkanlarını dinledi.

Hisarcıklıoğlu, burada yaptığı konuşmada, İçel'in çok önemli bir kent olduğu, turizm, sanayi ve tarımıyla öne çıktığını söyledi.

İçel'in deniz turizminin yanında inanç ve kültür turizmi açısından da inanılmaz potansiyeli olduğunu vurgulayan Hisarcıklıoğlu, şöyle konuştu:

'İçel'in turizm pastasına baktığımız zaman potansiyelinden daha az pay alıyor. Buraya yerli ve yabancı turisti daha fazla çekiyor olmamaz lazım. Projeler var. İnşallah o projelerin realize olması bir başka ivme getirecek İçel'imize. Sanayide, OSB ve Serbest Bölgesiyle Akdeniz'in üretim üssü. Bundan 10 yıl önce Türkiye'nin en büyük bin kuruluşu içerisinde İçelli şirket sayımız sadece 6'ydı şimdi bu sayı 10'a çıktı. 10 yıl içerisinde İstanbul gibi şehirler sanayiyi kaybederken İçel'de 6'dan 10'a çıktı. Lojistikte İçel, İç Anadolu, Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu'nun denize açılan kapısı. Buralar sizin üzerinizden dünyaya açılıyor. Bu sayede İçel Limanı, Türkiye'nin en büyük 2. limanı, dünyanın da en büyük 91. limanı. 4 tane deniz sınır kapımız var. Konya-İçel Demiryolu Projesi, lojistik açısından çok önemli. Özellikle İç Anadoluyu bir başka açıdan limanla, denizle buluşturacak proje. Çukurova Bölgesel Havalimanı İçel'in lojistik gücüne daha da güç katacak.'

Hisarcıklıoğlu, İçel'in tarımda bitkisel üretimde önemli iller arasında yer aldığını, kentin yüzde 53'ünün orman, yüzde 24'ünün de tarım arazisinin oluşturduğunu vurguladı.

Kentin müthiş verimli topraklara sahip olduğunu ifade eden Hisarcıklıoğlu, 'Türkiye'deki yetiştirilen muzun yüzde 72'sini, limonun yüzde 70'ini, çileğin yüzde 40'ını biz burada üretiyoruz. Bu 3 ürün de Türkiye birincisi. Eğitimde 3 tane üniversite var. İçel'in rekabet gücü açısından yüksek bir şehir. İçel'i bugünlere getirenlerden Allah razı olsun. Kimler buna emek verdiyse.' diye konuştu.

Hisarcıklıoğlu, İçel iş dünyasının, kentin ve ülkenin geleceğine yatırım yapmaya devam ettiğini bildirdi. İçel'de 9 oda ve borsanın olduğunu aktaran Hisarcıklıoğlu, birlik ve beraberliğin Türkiye'ye örnek bir şehir olduğunu söyledi.

Kentte bulunan odalardan birisi hariç tamamının akredite olduğunu dile getiren Hisarcıklıoğlu, şöyle devam etti:

'Akredite 5 yıldızlı oda, borsa demek. 5 yıldızlı oda borsa ne demek? Ben odalar birliği başkanı olduğum zaman 365 oda ve borsayı tek tek gezen ilk başkanım. Bir kasa, bir masa bir Atatürk resmi vardı. Kırık sandalyeler üzerinde. Bugün hepsi birer hizmet noktasına dönüştü. Bu ben yaptım diyemem. Bunu hep birlikte yaptık. Bugün İçel'in tüm odaları uluslararası kuruluşlar tarafından veriliyor bu yıldızlama. 5 yıldızlı. Bugün İçel'deki oda ve borsaların Paris, Berlin, Londra oda ve borsalarıyla en az aynı konumda. Bu kapsamda bu anlayışa getirdikleri için başta başkanlarını, yönetim kurullarını ve tüm çalışan kardeşlerimizi kutluyorum.'

- 'Bütün kaynaklarımızı üyelerimize kullandırdık'

Hisarcıklıoğlu, 2016 yılında bir tarafında savaş, bir taraftan ekonomik kriz, bir tarafta 3 terör örgütün faaliyetleri ve bir taraftan da 15 Temmuz'un yaşandığını anımsattı. Dünyada hiçbir ülkenin başına bu felaketlerin aynı yıl içerisinde gelmesi durumunda ayakta kalamayacağını vurgulayan Hisarcıklıoğlu, şunları kaydetti:

'Bugün özel sektörün asli temsilcisi olan oda ve borsa başkanları 'üyelere yönelik olarak can suyu kredisi başlatmamız lazım' dedi. Ne yapmamız lazım, 'devletin kredi vermesi lazım' dediler. 'Önce iğneyi kendimize batıracağız' dedik. Oda ve borsalardan topladığımız parayı odalar birliği olarak bütün kaynakları bir havuzda topladık ve TOBB Nefes Kredisi verdik. Bütün kaynaklarımızı üyelerimize kullandırdık. Başkanlarımız 'üyelerimiz faizsiz kredi istiyorlar' dediler. Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanımıza gittik. Bize faizsiz kredi verin dedik. 50 bin lira faizsiz 3 yıl vadeli bir yılı ödemesiz kredi istiyoruz. Yürürlüğe girdi ve 50 bin faizsiz krediden 260 bin üyemiz faydalandı. KOSGEB kredilerinden faydalandı. Üyelerimizin yüzde 26'sı bundan faydalandı.'

Hisarcıklıoğlu, babanın oğula kefil olmadığı bir zamanda kuruluş olarak 335 bin üyeye kefil olduklarını ve dünyada bunun örneğinin olmadığını belirtti. Özel sektör olarak 1 milyon 200 bin yeni istihdam sağladıklarını ifade eden Hisarcıklıoğlu, şöyle devam etti:

'Toplam 2 milyon istihdam var bunun 1 milyon 200 binini biz sağlamışız. Verilen teşvikin karşılığını hemen ödedik biz. Yine başkanlarımızdan gelen talep üzerine Maliye Bakanımızla görüştük. 'Vergisini gününde ödemeyenlere kolaylık çıkartıyorsunuz, vergisini zamanında ödeyenlere kolaylık çıkartalım' dedik. Bundan sonra vergisini ödeyenler 'kardeşim yüzde 5 eksik vergi ödeyecek.' Bu da çıktı. Şimdi KDV için Maliye Bakanımızla çalışıyoruz. 'Devletten bir alacaklı oldun mu ayvayı yedin. Borçlu ol, canını ver kurtaramıyorsun. Alacağına şahin, borcuna karga.' Şimdi sayın bakanımız ile beraber çalışma kararı aldık. Teknik olarak çalışmalarımız sürüyor. Zaman zaman bakanımızla bir araya geliyoruz. Artık devletten KDV alacağımızın kalmasını istemiyoruz. Bütün dünya ülkelerinde olduğu gibi 'devletten alacaklıysam' ben bunu devletten anında alabilmeliyim.'

Hisarcıklıoğlu, 2017'den itibaren kare kodlu çekin mecburi olduğunu, şimdi malı aldığında çekin okunmasıyla bütün geçmişin çıktığını sözlerine ekledi.

Toplantıya, MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Şerefettin Aşut, İçel Ticaret Borsası Başkanı Abdullah Özdemir ve 7 oda başkanıyla çok sayıda üye katıldı.
Kaynak: AA